Sunday, October 18, 2009

Dr. Azizan & His Rahsia Tarikh Lahir!!!!

I just came back from my mum's house... actually ada majlis ringkas for the family.. coz my cousin nak nikah esok kat Cheras, KL.

Well... biasalah.. dah ramai berkumpul tuh... jumpa lah sedara-mara.. sepupu sepapat... and masa tgh dinner... Madiha, one of my sepupu sepapat talk about her going to be divorced by her hubby. Aku terkejut jugak coz the couple x mcm people yg akan dilanda masalah rumahtangga.. but.. no one knows.. rite???.. hanya Allah yg maha mengetahui.....

And the best part is.. hubby dia tuh.. is Dr. Azizan, the famous penceramah Rahsia Tarikh Lahir. Aku pun boleh x kenal .. almaklum.. jarang jumpa....

Tapi... sebelum aku tau Dr. Azizan tuh hubby Madiha.... aku dah lama x setuju dengan ceramah Rahsia Tarikh Lahir nih.... sbb bagi aku... it is the most stupid and ridiculous thing in the whole wide world!!!!..... nothing can be predicted through your birth date... itu kan seolah2 mempersendakan kuasa Allah????

Dan yang paling mengejutkan aku.. Dr. Azizan nak ceraikan Madiha sbb tarikh lahir Madiha menunjukkan yang mereka x sesuai dan sepadan sebagai husband and wife.... after they have kids together!!!!!!!.... Mengarutkan?????

And Dr. Azizan plak dah nikah satu lagi.. kat luar negara.. mana lagi kalau bukan kat Thailand tuh.... Madiha tau psl tuh...

Dr. Azizan serahkan surat notis yg dia nak ceraikan Madiha 4 hari sebelum Madiha nak tunaikan umrah masa Ramadan yang lepas nih..... hampeh sungguh laki mcm tuh!!!! Tapi.. aku bukan nak ckp psl perceraian mereka yang bakal terjadi pada 26hb October nih... aku nak ckp psl ceramah karut-marut dia tuh....

Tapi aku nak tanya pendapat korang yang baca tulisan aku nih..... kalau lah tarikh lahir bapak korang atau mak korang menunjukkan yang mereka akan membawa bala dan kesusahan dlm hidup korang... maka kenalah korang buang mak bapak korang tuh, kan??? Kalau tarikh lahir anak korang menunjukkan depa akan bawak sial dlm hidup korang... maka korang campak lah depa kan???.... itu kalau ikut kepercayaan pengikut Rahsia Tarikh Lahir nih.... x gitewww???...

Sbb tarikh lahir itu jugalah Dr. Azizan tuh buang isteri dan anak2 psl.. tarikh lahir depa x ngam dgn dia!!!!

Pada aku lah.... mereka yang percaya dengan Rahsia Tarikh Lahir nih... khurafat!!!!.. dan sepatutnya... ianya dianggap sebagai salah satu ajaran sesat kat Malaysia nih... lebih kurang mcm Ayah Pin atau Rasul Melayu tuh!!!!... Wajib kena tangkap dan dibrainwash!!!!!!

Dan pada mereka2 yang percaya kat Dr. Azizan ada PHd tuh.... baik buang jauh2 kepercayaan korang tuh sebab... dia tuh penipu.... x yah ler membazirkan duit pi dengar ceramah mengarut dia tuh.... nanti dikategorikan sebagai org2 yg mungkar plak!!!...

Sbb..... hanya ALLAH sahaja yang mengetahui segala rahsia makhluk2Nya.... tiada tarikh lahir atau sebarang nombor yang dapat membuka apa jua tabir rahsia ALLAH itu.....

Jadi... para pengikut Dr. Azizan, si tukang karut Rahsia Tarikh Lahir tuh.....BERTAUBATLAH!!!!!


Photobucket

99 comments:

  1. ehhh u dah pergi ke bengkel tu? try la pergi..tak ade satu pon die ajar pasal karut2 atau syirik atau ramalan. jgnla sbb hal peribadi die u da hukum kerja dia. its metafizik.. takpe2. besela org malay suka mhukum org. itu hal dia.. takdir dia. n tak ade satu pon ajaran dia nak meramal apa2 or nak tunjuk keserasian.. atau apa2 yang berunsur syirik. pergi dlu baru judge ok. pls b preofessional :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. metafizik my ass. As someone who studied overseas I can say only orang kita je yg percaya benda bodoh macam ni

      Delete
    2. Jangan jadi melayu beragama Islam yg bodoh sombong

      Delete
    3. jangan ingat belajar luar negara tu pandai dah penuh ilmu didada walhal masih bodoh dalam banyak perkara. Dah lah bodoh, sombong pulak tu.

      Delete
  2. well orkid... kalau dah penipu tuh.. penipu jugak... he never studied for his doctorate... camner tetiba jadi doctor plak... masuk bakul angkat sendiri...
    What do you mean hal dia.. takdir dia??.. this is family issue... yang dia ceraikan tuh kaum keluarga aku... seorang perempuan yang aku kenal sejak kecil hati budi dia...
    This is not about professional.. this is about pegangan agama.. pegangan hidup...
    Orkid dear.. I am not the type who likes to menghukum org tanpa usul periksa...
    Hukum mana yang mengatakan kalau tarikh lahir x sesuai... buang pasangan itu dari hidup kamu??
    U expected me to attend the ridiculous workshop?? R U outta ur mind???.. Aku belum nak serah minda aku untuk disesatkan oleh si Azizan budak hingusan tuh... please laaa... Jgn gunakan nama Allah dlm syarahan, dlm motivasi.. semata2 untuk mengaut keuntungan.... dlm pada sama.. anak isteri merana dan ditinggalkan dek ajaran dan amalan yang ntah apa2...
    Orkid.. org melayu mcm you lah yang naive dan x percaya diri sendiri.. perlukan motivasi bodoh dan lari dari landasan keimanan untuk mengangkat diri sendiri ke tahap baru kononnya dan Azizan, adalah syaitan bertopeng manusia berjaya yang berpangkat doktor kononnya.. yang meneraju orang2 Melayu cetek pemikiran mcm kamu!!
    Kesian tgk kamu Orkid.. diperbodohkan dek Azizan.... sedarlah!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan kerana nak ramai viewer..cik adeline nak tabur fitnah..sy pun boleh cakap sy jiran sebelah rumah dia dan tabur fitnah yg macam..tapi ade bukti yg menyokong sy jiran dia..ade? dan ape bukti yg cik adeline mengenali madiha secara peribadi..kalau boleh tunjukkan buktinye..cik adeline

      Delete
  3. dan you ngumpat pasal aib orang ni, tak dosa ke? dan berita yg u sampaikan tu entah betul atau tidak. jgn buat fitnah. jangan lupa cermin diri sendiri juga ya. cakap dosa orang, tp dalam masa sama you juga buat dosa.

    sampai masa u nanti, org buat fitnah pula kat u. tgk je nanti... masa tu baru tau langit tinggi atau rendah. so bertaubatlah cepat2.

    aku bersimpati dgn orang mcm kamu. dah lah tak pakai tudung. hmm... ckp pasal dosa bukan main, diri sendiri?

    ReplyDelete
  4. kau suka cakap pasal dosa pahala kan? ni hah ceramah agama untuk kau:

    http://www.youtube.com/view_play_list?p=9F99FC831345EC28&playnext=1&playnext_from=PL&v=W3jYQka5tbA

    Pasal dosa mengumpat!

    ReplyDelete
  5. Hello???... awat pakai anonymous???.. x berani berdepan dgn kenyataan ker???
    Sedara... ker sedari nih.. whatever laa kan... btw.. this is not aib yang aku perkatakan nih.. dan juga bukan fitnah.. ini adalah kenyataan pahit yang sukar dan mungkin tidak rela diterima oleh pengikut2 taksub Azizan Penipu tuh.. coz.. yelah.. Doktor Pakar Motivasi Nombor2 Tarikh Lahir yang gah dan dipuja, disanjung tuh rupanya seorang penipu dan penganiaya wanita & kanak2 paling buruk & kejam.. gara2 Rahsia Tarikh Lahir... pahit kan??
    And my dear.. this is not mengumpat la babe... mengumpat tuh ala2 bisik dlm kelambu.. aku bukan borak dgn korang.. aku mengwar-warkan apa yang x betul.... perkara syirik percaya pada tarikh lahir nih.... besar pahala aku menyedarkan orang-orang yang dah tersesat buta hati buta mata nih... Aminnnnn
    But still... thanks laa for the ceramah youtube tuh... x sempat buka lagipun...
    Soal kejahilan aku x bertudung tuh.... mmg lah berdosa tapi sekurang2nya.. orang yg jahil mcm aku bak kata ngko tuh... masih punya akal waras untuk bezakan syirik dgn tidak... Insyaallah.. Allah masih sudi mengampunkan dosa aku yang belum menurut tuntutanNya lagi tentang aurat.. tapi mensyirikkan Allah... Nauzubillah!!! Berpaling Allah dari kalian... wahai pengikut2 ajaran Tarikh Lahir Azizan the Penipu....so.. fikir2 kanlah yer... wahai anonymous....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hebat pengetahuan...
      Tutup Aurat takde citer plak...
      ke gambar lama nih..

      kikikikiii

      Delete
  6. And.. lupa plak.. just for your info.. aku hari-hari cermin diri aku.... supaya aku x tersesat mcm korang....
    Korang tuh... hari-hari cermin diri pun.. nampak muka Azizan kan???
    Bagus laa.. beri lah lagi sumbangan mengkayakan Azizan tuh dgn omongan menggunakan agama dan nama Allah.. supaya dia terus dpt menjadi manusia yang lebih angkuh dan sombong!!
    Mungkin korang dpt merasa naik Porsche Cayenne dia.. ker Estima baru yang dlm perancang untuk dibeli serta mungkin dpt tumpang berteduh dirumah baru yang bakal dibelinya berharga RM1.6 juta tuh...
    Apa pun.. tgklah kan.. mungkin nama syarikat dia pun bakal bertukar... after he gets a new girl... jgn lupa yer.. Azizan tuh pun kaki betina jugak!!!!!!!! opppss!.. mengumpat plak aku... hahahahah... pahit kan??.. sakit kan?? kenyataannya... Azizan tuh mmg x guna!!

    ReplyDelete
  7. salam all,

    saje nak menambah....sy bukanlah org yg arif nak cakap pasal dosa pahala...tapi ini lah mentaliti orang2 malaysia..senang sangat nak kena tipu....dah terang2 rahsia tarikh lahir nie adalah SYIRIK...kenapa masih menegakkan benang yang basah...kesian tengok muka makcik2/pakcik2 yg attend workshop dia nie kat youtube.senang2 jer kena pau....

    anonymous, anis nie bukannya nak cakap pasal dosa pahala orang...tapi lebih kepada nak remind kita yg sebenarnya nie azizan tu penipu...jgn terjebak udah lah.

    fizah@manchester

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn cakap je..pikir n siasat dulu..ape yg die buat..cume seminar marketing..lg pun bayarannye x mahal macam seminar2 lain..ade jugak yg dberi percuma

      Delete
  8. Salam cik puan fizah.. org jauh dibumi Manchester membuka hujah.. thanks for the support.. and doa kita semua buat Diha dan anak2....

    ReplyDelete
  9. aiyooo. emo nya...

    for me, try to look both side. sapelah kita untuk menghukum org kan?

    kalau mufti tak cakap mende tu sesat, jgnla kita cakap sesat ke apa.

    kalau rasa mende tu sesat, pls lapor kat badan yg berkenaan.

    ni pasal akidah.orang yang tak arif tapi pandai bermain hukum juga berdosa.

    jangan menghukum sebelum pergi sendiri.
    saya bukan penyokong dia atau staf dia or whatever, tapi saya tak suka bila orang yang menghukum tidak betul2 analisa.

    ya Allah..u dah kata i sesat? Hmmm.. tak apa.

    Biar Dia yang menghukum saya. bukan awak k.

    Saya tak tegakkan kehidupan peribadi dia. Biarlah dia. Allah lagi mengetahui.

    FYI, saya pergi pun sebab dapat free hari tuh. Demi Allah sedikit pun saya tak pernah dengar dia menggunakan nama Islam atau agama dalam ceramah dia.

    Langsung tiada unsur tilikan.

    Entahlah. Saya cuma menegur. Bukan nak bergaduh.

    Sebab perkara ini juga berlaku dlm ESQ training di mana ada orang fitnah that trainig as sesat. Orang menghukum sebelum menilai. Setelah mufti Perak pergi, barulah terjawab semua.

    Itu satu contoh je. Dan pasal perangai dr azizan tu, hal peribadi. saya takde hak untuk menilai sebab saya tak kenal seperti mana anda kenal dia. Saya sedikit pun tak kesah kalo anda nak menjaja keburukan dia tapi untuk menghukum tu. pls. not our job ye.

    Again, i did not give comment to create any pergaduhan. Thats y i berani use my own account.

    Cheers! Doakan kebahagiaan sama2. Im not ego to accept ur comments. Yes maybe its true. Or maybe not. Or maybe im wrong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dr maza sdiri pn ade menyindir yg pasal ceramah psl tarikh lahir ni cuma dr maza x mention je nama org tu tp paling jelas rsnya dr azizan la sbb dia yg duk gebang 1 malaya psl tarikh lahir ni.. Bg aku seorg yg waras,aku lebih cenderung kpd dr.maza.. Lgpn dr.maza pnh pegang jawatan mufti..dia lebih arif.

      Delete
  10. Salam...
    First of all... berita si azizan akan ceraikan wife dia.. dah terbukti satu Malaya tahu.. bukan FITNAH!!...
    Orkid.. we are not talking about ESQ training babe... we are talking about Azizan's talk on Rahsia Tarikh Lahir... do you think I do not know the content of his stupid talks??..
    Mufti maybe belum really look into this matter deeper... yeah.. ESQ maybe dah lepas tapisan... and I guess.. patut jugak mufti pergi jengah2 Azizan's talk and roadshow dia tuh...
    Ala... byk org gunakan science to distract people from the truth.. what you call it again??.. Metafizik???.. berselindung disebalik science.. urgh!
    For all I know.. buddhist and some ajaran Hindu guna this tarikh lahir calculations... but definitely not Islam!!!
    Orkid... bagaimana Azizan nak jadi pemimpin you kalau peribadi dia sendiri sesat??.. You nak terseret sama ker??
    Jika peribadi luaran benar.. baru segala yg keluar dari inner being tuh benar belaka juga...
    Kalau Azizan sendiri x gunakan akal fikiran waras.. bagaimana dia nak tunjukkan kehidupan waras pada org2 yang attend workshop dia tuh??
    Stop and think for a while la Orkid... jgn dikhayalkan dgn segala Alpha yang di war-warkan Azizan bangang tuh!...
    Orkid.. whatever you said.. I just want to say thanks but still Azizan adalah seorang penipu yang maha besar.. yang hidup diatas kebodohan org2 mcm kamu... or maybe org lain seperti kamu..**since you pun pegi secara percuma ke workshop dia, nasib baik juga kan??**
    Last but not least.... soalan.. Aku menghukum Azizan?? When??..Tapi dia mmg patut dihukum pun!!!

    ReplyDelete
  11. ok. thx akak :) but pls..jgn ckp saya bodoh or sesat k? or sape2...i dun see the things like usee n i jz come here to make my comment n to know things better.

    maaf terkasar bhs

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu bodoh blh bljr.klu sesat blh cri jln pulang.ni motivasi utk anda prcuma dri saya.x prlu kuar duit smpi beratus2.

      Delete
  12. Aku sokong..mmg sape yang percaya pada tilikan tarik lahir mmg sesat..

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. uba baca kat link ni pasal program Rahsia Tarihk Lahir ni...!!!
    http://www.terjah.com/v2/news.php?readmore=490&c_start=20
    Aku pun pernah pergi jugak course yang dia buat ni pasal dapat tiket free masa kat UTM skudai. Sekadar nak tahu aje

    ReplyDelete
  15. huii
    tak sangka sampai camtu skali
    so takkan nak dibiorkan je si azizan tu bermaharalela
    for me dengor boleh
    percaya jangan

    aku penah pergi
    dia cakap free
    tapi kena bayor rm30 henget
    yuran pengurusan konon
    promosi semata2
    then cakap dapat cd percuma
    jadah ape tak dapat pun
    so dari situ

    i think i agree with u and adeline

    papepun
    u nampak cute la darling
    hehe

    ReplyDelete
  16. ok...aku dah baca byk website yg serang si AO ni...nanti aku gi tgk sendiri seminar motivasi dia ni at 20 mac ...and aku rasa offended betul kalau org2 yg kononnya memotivasikan org ni cakap x serupa bikin..and paling aku pantang..org yg life tunggang langgang tapi berani nak ajar org pasal how to live you life..Sebenarnya bukan dia sorang mcm tu..ada seorang lagi pakar motivasi dgn title Dr. kat depan nama dia yg lebih kurang gak..tapi yg ni pompuan laa..but that is another story..I love ppl who love motivating people..tp..bukan dgn cara mendahului Allah...bukan yg jenis memandai2 nak tentukan nasib org by mathematical theory or metafizik ke hapa....Kalau dia ajar about Law of Attraction..aku leh terima lagi..tapi Law of Attraction pun bersyarat sebenarnya...Kalau sapa2 pernah tgk video the Secret pun sama gak...kalau yg bodoh mmg ikut bulat2 apa yang motivator tu cakap...Tapi..bg yg tau pasal Islam..ko akan tau boundary ko kat mana...kita mesti tetap berbalik kepada qada' dan qadar...kalau seminar dia kata " you dictate you own future, past and present" or something like that...hah..tu mmg secara gaban nyer sesat...Kalau aku dengar AO ni buat God-like statement macam tu..pandai la aku "doosh" dia kat seminar tu nanti...so..stay tune!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rafeala.. betul tu. Bagi ceramah motivasi kat orang bagai nak rak.. sibuk dgn telek menelek ilmu metafizik.. tp byangkanlah dalam tarikh lahir kita ni berapa orang yang sama?.. mesti beribu2 orang dalam dunia ni.. adakah hidup mereka dan nasib mereka serupa? tak kan.. contohlah, saya ni kembar.. tp why my life ngan kembar i tak sama?.. i belajar sampai Uni amik master tp my kembar hanya Diploma je.. kalau ikut tahun ni, kami sama-sama dapat angka '6' iaitu jutawan.. tp sampai hari ni tak jutawan pun.. sya masih sedang mengadap buku.. sedangkan kembar sibuk bekerja dan menjaga keluarga. Dia dah berkahwin dan saya belum berkahwin.. so camne tu?.. ingat bahawa Allah itu menurunkan wahyu dan alquran utk dituntut bukan mengikut ilmu metafizik.. AO tu mmg kaki penipu.. cakap berapi-api tp anak sendiri pun dia tak peduli.. apa punya orang

      Delete
  17. Sorry, too lazy to sign in.

    Bravo to Mrs Ann Adeline. That so-called Dr. can, based on what he said, caused us to be regarded as "syirik"..... Aku tak paham la kaitan tarikh lahir ngan personaliti. Dah ada Kajian ke? kalau ada, sapa nama pengkali dia? Macammana ujukaji dijalankan... ringkasnya boleh bawa ke syirik......

    ReplyDelete
  18. Many thanks Ann Adeline...aku nak guna info ni utk blast abg aku yg taksub giler pasal Azizan ni...sbb pasal program azizan ni laa..abg dgn mak aku sampai gado2 (dgn aku skali dia gadoh)

    ReplyDelete
  19. Surprised me.........Ann Adeline...tQ becoze share mklumat ni....yes...sya sndiri xpernah percaya dgn ramalan dlm idup saya....berbeza dgn ramalan...ataupun six sense yg ada pd zaman Rasulullah dan sahabat dlu...hati mereka bersih....niat mereka baik...hanya kerana ALLAH S.W.T. semata-mata bkn utk buat org hilang pedoman....tp dlm kes ni....sya mmg btl2 xsangke n kesian kt wife dia n anak2..mereka xsalah....for me..kalu individu itu sndiri xnk merubah nsib dia..dan.berusaha ramal la bagai nak rak pon....kalu die xde initiative utk merubah diri...xgune..buang duit n tenaga....maybe buleh buat pedoman saja kalu terambil tahu pasal ramalan ni..but utk percaya 100% xleh....pecaya pd Qada' n Qadar ALLAH itu yg utama...jgn taksub dgn ilmu yg ntah pape ni...memang Rasulullah pernah bersabda pd umatnya "mencari ilmu biarlah smpai ke negeri china" tp jenis ilmu apekah itu....mstilah ilmu yg membawa kepada kebaikan manusia sejagat....sya nk comment byk pon...sya hanyalah insan biasa...yg selalu juga membuat kesilapan....tetapi sbagai saudara sesama islam...tdk salah kalau kta menegur mana yg silap...xkesah la kta ni bertudung ke tdk bertudung ke....itu bkn main point nye....yg pnting ikhlas....pape pon buat wife yg teraniaya itu...moge tabah...ALLAH sdg uji kamu...n buat DR.AZIZAN remember ALLAH juga sdg uji kamu....tepuk dada tnya hati....wallahualam...

    ReplyDelete
  20. www.zaharuddin.net/content/view/905/95

    tgk laman web ni

    ReplyDelete
  21. love 2 C u all stupid malay people fight each other..
    datz why u all bodo n getting mundur..

    Steven Liew
    stvle@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. a malay and i agree with u...

      Delete
  22. Steven Liew... appreciate if you do not raise up racist remarks in my blog...
    Watch your idiotic mouth and your bloody stupid fingers from typing words that hurt others!!!
    U are the one who is so bodoh coz do not understand what we are striving for.. we are not fighting.. can't you see???
    Thank you for dropping by but I would rather you leave and stay away from my blog coz you are not welcomed at all...
    Such a bodoh and mundur Chinese!!!.. Dunno how to respect other people's feelings and other people's blog!!!.. and such a coward too!!! bloody hell!!!
    "Steven Liew - stvle@yahoo.com"...

    ReplyDelete
  23. Dr Azizan ni kawin my adik frens (Org Jasin)...rasa terkejut juga bila terbaca artikel ni...sbb mmg kenal sgt family baru wife dia ni

    ReplyDelete
  24. Haha..mcm2 la korg ni..apa2 pun, please take think +ve..btol ckp steven liew, melayu selalu gaduh sama melayu dan hasilnya melayu sendiri mundur..miss ann_adeline, bercerita tentg dosa dan pahala, tentang agama, tp cuba lihat diri anda..kamu ingin mengakkn hukum Allah tp dalam masa yg sama kamu sendiri membuka aurat..cam mana tu?? Mengenai Dr. Azizan, sy terkejut pas bc ur article..bleh u letakkn profile dr. azizan sebanyak mana yg u tahu?? Mungkin kita leh lihat bersama2..apabila bercerita mengenai seseorg, kita kna kaji seldik btol2..Allah mengajar dalam Al-Quran, jika mendengar berita dari org fasiq, maka selidiklah dahulu..sy x tuju fasiq itu kpd awk, tetapi secara terbuka..kerana kita xtau kita ni dalm kategori apa..

    -Rip-

    ReplyDelete
  25. Saya tak berani nak komen tentang masalah peribadi Dr Azizan. Jodoh pertemuan ditangan tuhan tetapi Dr Azizan harus menghadapi risiko tindakannya sendiri. Same as Ustaz Akil Hayy. Cuma saya ingin beri komen tentang bab tarikh lahir ni. Actually memang ada ilmu dalam kajian perwatakan melalui tarikh lahir, kedudukan adik beradik, nama itu sendiri dan sebagainya. Saya sendiri mempelajari ilmu bintang 12 cabang ilmu falaq syarie tetapi perkara ini semua adalah pemerhatian ilmuan islam yang lama. Kebanyakannya merujuk pada kelahiran bulan islam, resmi beradik dan nama seseorang. Dalam konsep Dr Azizan saya kurang pasti.

    Saya melihat Dr Azizan ini mungkin melakukan sesuatu yang dilakukan oleh peniaga muda yang agak taksub dgn marketing knowledge. Samalah kesnya dengan Irfan khairi dan beberapa peniaga muda yang menggunakan kaedah marketing dan LOA untuk menjana duit. Silap ada pada dua pihak, pertama penganjur sendiri dan kedua adalah mereka yang mengikuti kursus.

    Saya menyeru khususnya pada orang melayu supaya berhenti mengikuti sebarang kursus atau seminar yang tidak berfaedah khususnya yang menawarkan tapoik cepat kaya, cepat itu dan ini. Supportlah motivator yang yang sejati seperti Dr Fazilah Kamsah, Mantop training, irsyad training dan baru-baru ni saya melihat satu lagi syarikat kecil yang menarik iaitu renaetnc.com

    Mereka-mereka ini mempunyai peribadi yg sesuai untuk dicontohi dan perwatakan yang sesuai untuk motivasi dan mendidik. Kita perlu belajar dari mereka yang ada value dan bukannya perkara yang dikatakan ada value. Sedar atau tidak kita lihat banyak orang Melayu khususnya lebih sibuk membicarakan soal kursus boring atau tidak, penceramah kelakar, kursus seronok tetapi jarang membicarakan adakah ilmu dari kursus itu benar2 dipelajari atau boleh digunapakai dalam kehidupan.

    Kalau kita terus dengan budaya sebegini, alamatnya lebih banyak opportunist yang kebanyakannya dari bangsa sendiri mengambil kesempatan. Saya bertambah sedih banyak kursus kaedah cepat kaya dianjur bangsa sendiri dan merosakkan ekonomi bangsa sendiri.

    Di sini saya ambil kesempatan bawa satu contoh website yang saya menarik www.renaetnc.com. Pasal apa saya rasa menarik sebab brader ni berani ambil risiko buat seminar yang jarang orang buat. Tajuk 'bagaimana nak kahwin murah'. Kawan saya dah pergi dan kata kursusnya berilmiah, ada fakta teknikal, ada motivasi, ada penerangan agama dan yang penting logik dan boleh digunapakai dalam kehidupan. Saya rasa invest untuk seminar macam ni lagi bagus daripada buang duit beli ebook kononnya rahsia jutawan yang rata-rata konsep sama. Kalau tak affiliate, mesti MLM. Fikir-fikir lah sendiri. Jangan mudah terpedaya lagi dengan bisnes yang tayang kereta BMW dan tabur menabur duit ni. Orang bangsa lain berebut-rebut pergi kursus dan seminar ilmiah, melayu je yang banyak invest untuk seminar cepat kaya ni.

    ReplyDelete
  26. Aku tengok topik hot giler dan nak mencelah gak. Betul bro atas ni cakap, dah melambak sangat kursus mengarut sekarang ni. Yang aku hangin aku pun boleh terpedaya beli ebook sampai dua kali. Tak kisah la nak kata aku bodoh tapi aku perhati diorang ni pandai guna ilmu diorang nak tarik perhatian kita. Sekarang ni aku pantang nampak email sebut perkataan juta ni. Aku buka juga web www.renaetnc.com tu. Aku sebenarnya tak berapa yakin sangat la motivator muda ni tapi brader tu bagi aku mungkin aku bg bintang jugak la pasal kalau ikut sejarah dia dia ni dulu aku kira spesis bangsat juga. Jenis malas belajar. Tapi bila baca balik dia bangkit tu aku respek gaban la. Pangkat dia pun bukan calang-calang. satu yg buat dia berjaya mencuit perasaan aku yg hangin satu badan ni bila dia jenis mengaku kesilapan dan nampak ikhlas. Bagi aku dia memang berani. tak pernah tengok pun orang kutuk diri sendiri. rata-rata motivator semua cakap diorang bagus power itu ini. ini baru sorang aku jumpa tak segan silu cerita kat orang kegagalan dia dulu. Orang macam ni la baru la bagus respek. Ni bila aku dengar orang cakap title profesor dengan Dr tu bohong, aku pun hangin juga. Apa jadah nak tipu orang pasal title kau tu dr azizan oi. Aku tak tau le kebenaran ni tapi kalau dia memang bukan profesor atau dr, sepak la mamat ni jauh-jauh. Itu pun dah tunjukkan dia tak ikhlas. Apehal pun aku dah takut nak masuk seminar seminar ni. Daripada pintu hati aku dulu terbuka nak majukan diri, jadi terbantut sebab manusia macam ni wujud jadi tok guru dan kaya raya dengan menyusahkan orang lain. Tapi macam dr fazilah kamsah tu aku yakin la. yang muda-muda ni aku nak kena tengok-tengok dulu.

    ReplyDelete
  27. aku xnk campur hal keluarga Dr..... tp biasa la perempuan, emo jer lebih.. hehe, jgn marah... relax2 sudah annadeline...
    jgn la marah nyamuk kelambu dibakar..

    juz my opinion laaa.
    selamat beramal....

    ReplyDelete
  28. baru ingat nak pergi join seminar ni tapi bila google terjumpa pulak kisah ni. nampak gaya aku tak jadi masuk kot. ada orang kata bagus ada orang kata biasa je tapi normal le setiap orang ada tafsiran masing2 cuma aku banyak dengar dalam kes cerai ni banyak cerita yang menyalahkan dr azizan ni. wallahualam mana yang betul. ada yang kata bini dia main sms dgn laki lain, ada yang kata azizan ni gila pompuan. cuma bagi aku yang tak bijak ni bila mana seseorang tu pakar motivasi dia seharusnya lebih bersedia dari segi mental untuk memperbetulkan keadaan. kes cerai ni tak boleh tidak mempengaruhi persepsi orang pada azizan. apa apa je lah.

    ReplyDelete
  29. eeeeeeeeee fenin fenin baca semua nie. baru balik dari dengan talk AO last nite kat Melaka. I turun ke melaka dari KL sorang2 2 pagi baru sampai semula ker KL. Bfore i tak goggle any bad comment about him, pagi tadi n malam nie jumpa macam2 hal cerita about him... ishhhh dah tawar hati rasanya. kata org klu tadak angin manakan pokok bergoyang...tp tu lah takan sbb hal peribadi dia kita tak leh terima ilmu dia walaupon betol argghhh tapi if dia sendiri tak betol cam mana dia nak jadi mentor kita.

    tapi semalam tak ada unsur2 syirik cuma saya rasa pembawakn org yg dah practicekan apa dia ajar tu yg bahaya. MMg lebey ramai org berumur yg attend dan testimoni pon tunjuk imam masjid negara dah attend seminar dia.

    saya yg confiusssss 50-50

    ReplyDelete
  30. Thanks yah for the info...
    kat blog saya juga hangat topic nie.. :D
    kat situ la org post link ke blog nie..
    terima kasih yah! :D

    ReplyDelete
  31. Takda betulnya pasal rahsia tarikh lahir ni. Jika ada tu mungkin kebetulan. Tuhan je yang tahu. Nabi pun tak pernah ajar. Boleh Syirik jadinya.

    ReplyDelete
  32. Salam,
    Tumpang lalu. Tlg sy berikan jawapan. Di mana ALLAH sekarang?

    ReplyDelete
  33. adakah anda percaya pada roh dan jasad? Kalau anda percaya wujudnya roh, tunjukkan dimana roh anda?

    ReplyDelete
  34. actually dia tu suka ambk kesempatan penipu besar...habis duit aku jadi agt dlu....habuk pun tarak/...lebur 10k duit aku....agt2 lain pun sama......modal tak bk lg....tiba2 senyap gtu je..tak sambung contrak kami....tak profeSIONAL..PATUT GEMUK TAK KURUS2..MKN DUIT ORG ...BELI RUMAH HARGA SEJUTA..

    ReplyDelete
  35. program dia ok....dia je tk ok...kalau korang rapat,pernah berkejasama ngn dia ko tau la.....tunggu masa je dia tu....aku mmg tk halal duit aku......

    ReplyDelete
  36. Buat per nak masuk seminar camtu. kat mana2 ada rezeki. sedangkan kutip tin tepi jalan pun rezeki (bukan kutip duit tepi highway haaa....) . jangan bergantung dengan tilikan camtu..yang penting usaha sendiri dan yakin allah itu sentiasa di sisi kita.....

    ReplyDelete
  37. aku dah tau lama, kalau line2 macam ni memang muka penipu, yg aku heran tu, ramai yg percaya, aku dapat tiket free pastu kena bayar gak RM10 ke RM50 aku tak ingat, aku terus ni bukan free bang kalau kena bayar, aku pun belahhhh....dasar penipu , free tapi berbayar

    ReplyDelete
  38. aku dah pergi seminar dia last wkend...dem!

    ReplyDelete
  39. salam kpd semua..

    susah nk tahu kesahihan cerita ni sebab kita hanya dengar sebelah pihak saja.. pada saya, saya memang tak menyokong perbuatan dr azizan menceraikan kan isteri beliau hanya kerana tarikh lahir.. kalo perkara ini benar, memang tak berperikemanusiaan lah dr azizan tu..

    tapi, cuba kita tenangkan diri dan kaji dari akar masalah ni.. perceraian dr azizan dan bekas isteri adalah terlalu personal bagi saya.. kita tidak mendengar masalah dari kedua2 belah pihak pun.. kita hanya mendengar cerita dari penulis blog ni saje..

    pada saya, kursus tarikh lahir dr azizan tu bukan la sesat atau pun syirik.. dia lebih kepada kajian yang telah dijalankan sebelum ini. kalau saudara/saudari yang tak tahu, saudara/saudari boleh menyertai kursus tersebut untuk mengetahui dan menyelongkar kisah sebenar.

    kalo nak katakan rahsia tarikh lahir ni sesat dan syirik, dr hj mohd fadzilah kamsah pun ada mengeluarkan kajian pasal tarikh lahir ni..kenapa saudari tak nak dedah kan kesesatan dan kesyirikan dr hj mohd fadzilah kamsah? cube la siasat dr hj mohd fadzilah kamsah sendiri..

    jgn kerana isu peribadi dan doktor palsu tu, saudari terus menghukum dr azizan.. semua kajian yg dr azizan buat tu hanya la sekadar kajian dan beliau berkongsi segala ilmu yg beliau ada kepada ORANG YANG MAHU BERJAYA sahaja.. sebab tu, semua minda pelajar dan bekas pelajar dr azizan sgt positif..

    beliau hanya bertanya samada kajian yang dijalankan itu, betul @ sama dengan sifat peribadi seseorg itu.. dan kebetulan hampir 90% kajian itu adalah benar.. so, tiada istilah sesat @ syirik... kalo tarikh lahir anda sama dgn kajian tu, makne nye betul la kajian yg dijalan kan tu. dan pasal kelemahan sesorg tu, dr azizan beri cadangan bagaimana utk mengatasi masalah @ kelemahan seseorg itu..

    sekali lagi sy tegaskan memang tiada istilah sesat @ syirik.. jangan suka2 hati nk ckp org bodoh.. kaji diri sendiri dulu.. kalo anda dah pernah menyertai kursus dr azizan, baru la anda layak untuk menghukum dr azizan benar atau salah..

    pergi dulu kursus tu utk mengkaji keadaan yang sebenar.. bukan main pakai tuduh jer.. gunakan otak dan akal yang dah diberi..

    pada sape2 yg dh penah attend kursus tu tp x berjaya, tu bukan salah sape2.. tu salah diri sendiri sbb tak mahu berusaha, suka salah kan org lain, suak complain, fikiran negatif. benda2 tu x payah nk belajar pun, boleh buat sendiri tp dr azizan nk bantu semua org berjaya.

    pasal tiket free, byr rm10 la, rm50 la tu semua marketing strategy.. korang tak tau marketing, jangan main tuduh2 je.. kaji dari semua aspek.

    terima kasih.
    LAILA

    ReplyDelete
  40. salam sume,rasa gerun juge bla baca.sy da bayar pon skpd2011 dan akan pegi pd 18/19 jun nie.sy pun da pegi juge seminar anak didik dr azizan iaitu pengasas auralife.pndpt sy dr hnya membantu tetapi kita berusaha.manusia skrg hanya mendengar tetapi malas berusaha dok diam nak dapat untung.klu anda pernah melibatkan dalam networkinganda boleh berfikir sendiri."DUIT TAKKAN JATUH DARI LANGIT KALAU KITA TAK BERUSAHA MEMERAH KERINGAT".cth paling mudah kita nak makan nasi kita perlukan tangan utk menyuapkan nasi ke dlm mulut.nasi takkan datang sendiri tanpa kita berusaha.jika nak berjaya kita perlukan ilmu jangan kita menghukum sblum melihat.jangan kita mencaci sebelum kita mendengar.bersihkan hati,tenangkan jiwa barulah kebenaran akan terserlah.bab perceraian plak kita jgn adili,hanya dia suami isteri yang tau.kita hnya liht luaran sajeyg tersirat dan tersurat hanya allah swt yg tahu....

    ReplyDelete
  41. marketing??? tu menipu namanye,bangang!! another thing,kalu dah cerai berai,as a man,dr azizan ni kira fail dah. man should lead. cuba korang jd anak dia,x ke hanginn. sembang potensi diri kunun. by the time ajal diasampai nnt, dia msti tringat anak dia yg terabai n isteri yg dcerai (brgegar arasy). pastu,about his prog,xyah la tggu mufti2 umno bg fAtwa..dh bnyk kebejatan hebat dlm mlysiani yg dibisukan. mufti mkn gaji la katakan. so,bck to basic. AlQuran n Hadis.

    ReplyDelete
  42. ntah pape korang ni.. macam bagus sumenyer... pigi dah.. huaphuaphuap...

    ReplyDelete
  43. kadang-kadang kita kita x boleh berpikir ketika marah, tidak mampu menganalisa ketika kelemasan, same la macam ann adeline.. tapi nak tahu samaade Dr Azizan gemok tuh betol ke idak, korang pegi la tengok ceramah dier.. tu jer.. buat aper pening2 bro/ sister.. slam 30///...

    ReplyDelete
  44. inilah dia manusia. aku baca komen-komen ni terhasil dari 2009, sekarang sudah 2012. tetapi tiada seorang pun tampil didepan Azizan ataupun khalayak ataupun meminta pandangan dari Ustaz (*sekarang famous Ustaz Azhar Idrus) seharusnya dengan perkara yg terjadi begini (perkara was-was) perlu diselidiki dan di beri keputusan secepat mungkin.

    Sekiranya dia betul-betul bersalah, ampuni dan doakan dia semoga berubah dan tidak mengheret manusia yang lain kelembah sesat.

    Tetapi sekiranya tidak betul memfitnah adalah satu perkara yang bersamaan dengan membunuh.

    Sama-samalah kita berdoa semoga Allah memberikan kita petunjuk di atas segala yang kita lakukan. Semoga Allah tunjuk siapa itu Azizan Osman.

    Kepada blogger atau anonymous yang mempunyai kuasa@mempunyai channel untuk mengwar-warkan perkara yang korang kata sesat ini. sila lah!! bawa ke muka pengadilan segera.

    Semoga Allah ampunkan dosa kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually aku pun bengang jugak bila hubby aku berabis duit gi seminar dia. Setiap patah nasihat aku, dia akan gunakan kata2 'Doc' untuk nasihat aku balik. SEBIJIK. Mentorlah katakan... aku tunggu je hubby aku bawa kejayaan.

      Delete
    2. tahniah. anda spesis biawak yang jadi pengenyahcas bateri husband awak. Patutnya awak doakan kejayaan hubby awak. hadey.. otak melayu memang layu je lah macam ni. cuba lah jadi memaju sket macam orang cina. ini tak. pikir negative je. pahape tah.

      Delete
  45. Bergaduh sesama sendiri. Terpekik sana terpekik sini. Mengumpat. Korang ni lah yang menyebabkan melayu tu mundur.

    Orang melayu memang terkenal dengan perasaan hasad dengkinya. Kalau kedai sebelah untung lebih, mula la nak santau. Tak boleh tengok bangsa sendiri berjaya.Orang melayu rela tengok bangsanya papa kedana,kalau ada yang nk berjaya, maka sama-sama diheretnya papa seperti mereka.

    Mental kebanyakan melayu memang lemah,nak berfikir pun malas. Ketika bangsa lain berlumba-lumba mencari ilmu, bangsa melayu berlumba-lumba mencari hiburan. Bangsa lain sibuk menjadi ilmuan, tapi kamu sibuk memenuhkan pusat serenti. Mindset melayu tak pernah nak berubah. Bila nak maju kalau macam tu?

    Saudara-saudari, nak berjaya bukan senang. Nak bangsa kita maju lagi la susah. Mahukah kamu lihat melayu merempat di negeri sendiri suatu hari nanti? Dek kerana dangkalnya pemikiran kamu.

    Carilah ilmu.
    Kita wajib belajar. Bukankah itu yang Muhammad S.A.W seru kepada umatnya? Belajarlah kamu sehingga ke negeri Cina.Ini menunjukkan ilmu itu penting. kalau tiada ilmu,bagaimana mahu berjaya.

    Saya bukannya penyokong Dr. Azizan. Tapi saya tahu ilmu yang disampaikannya. Apa yang baik, kita ikut, yang buruk, kita tinggalkan, yang kurang kita cari sendiri. Saya tidak belajar dari Azizan, tapi saya belajar dari guru-gurunya. Anthony Robbins, Robert Kiyosaki, Jay Conrad Levinson, Warren Buffett, Bob Proctor, Brian Tracy, T Harv Eker. Apa yang azizan ajar adalah gabungan dari mereka ini tapi disampaikan dengan caranya yang tersendiri.Tiada ilmu sesat yang diajar.Kalau nak cakap azizan ni pakar motivasi amatlah saya tidak setuju, Dr. Fadzilah lebih sesuai dengan title itu.Sebabnya azizan sendiri masih belum termotivasi lagi, lihat saja perutnya masih belum kurus.

    Kalau kamu pergi seminar azizan tapi kamu masih belum kaya-kaya itu silap diri kamu sendiri. Kalau kamu fikir kamu berniaga untuk kaya, maka sampai bila-bilalah kamu tak kaya sebab niat pn dah tak betul. Rezeki itu dari Allah, dan Dia berhak menentukan kepada siapa Dia mahu beri.

    Dr.F - Bangi

    ReplyDelete
  46. Saya dah pergi banyak kali , ader yang berbayar ader yang free ... just untuk energy and recharge ... Sekadar mencari ilmu, menambah ... wpun as wife, agak terasa gak kalau diceraikan ... tapi itu more to his personal ... masing2 ader sejarah tersendiri ... Tapi truthly , i tak nampak pun aper2 syirik ... malah mengajar kita mengadu kepadaNYA ... our creature ... To owner of this blog, maybe u have personal dgn DOA atau u relative to ex wife, tapi tak baik mengaibkan orng ... apatah lagi kalau u sekadar pencerita bukan tuan badan ...

    ReplyDelete
  47. Jangan gaduh kat sini.. Saya kenal Dr. Azizan... Dia buatkan org yang mengenalinya lebih dekat denGan Allah.,,.

    SUBHANALLAH 33x...........

    ReplyDelete
  48. Salam semua,

    Wah! Hampir 3 tahun & comment dlm topik ni masih hangat. Saya pernah mengenali AO sekitar tahun 2008 semasa di Appco Group. Malah saya juga berkesempatan untuk tidur di rumah beliau & makan semeja dengan beliau. Ketika itu, beliau masih memandu kereta WAJA beliau & berpejabat di Bukit Bintang.

    Secara peribadi, saya tidak mahu komen tentang AO kerana tidak mahu mengaibkan mana2 pihak. Tentang kursus yang dijalankan juga, saya tidak pernah mengahadirinya. (Walaupun pernah dijemput beberapa kali). Jadi, adalah tidak adil sekiranya saya komen tentang program tersebut.

    Cuma kemusykilan saya, setelah beberapa bulan tidak bertemu, tiba2 saya mendengar berita yang beliau telah menjadi seorang pakar motivasi dan kini bergelar 'DOKTOR'!! Setahu saya, sepanjang perkenalan kami, saya tidak mendengar apa2 cerita yang beliau sedang mengikuti kursus PhD. Ini bermakna, beliau boleh mendapat PhD dalam masa beberapa bulan sahaja!!

    Dari segi kerja, beliau memang amat pandai mempengaruhi orang, sesuai dengan kerjayanya sebagai seorang 'marketing man' ketika itu. With all due respect, pada pandangan peribadi saya, AO ni 'cakap tak serupa bikin'...

    Saya dan rakan2 sekerja yang lain pernah terkena beberapa kali apabila beliau menjanjikan sesuatu insentif kepada kami untuk capai target kami, malangnya tidak ditepati.

    Sebab itu saya tidak berminat untuk menghadiri kursus yang anjurkan oleh beliau kerana tidak yakin dengan beliau, tidak yakin dengan apa yang beliau ajar (bila masa dia belajar pun tak tahu!!) & saya hampir pasti yang PhD yang digunakan adalah palsu sama sekali...

    Tujuan saya komen disini bukan menjatuhkan beliau atau program beliau, tetapi sekadar berkongsi info sahaja... Wasalam..

    ReplyDelete
  49. http://www.youtube.com/watch?v=BI97qu2likw


    tak paham lagi tak tau la

    ReplyDelete
  50. http://www.youtube.com/watch?v=bE-_gTCrvZg

    ReplyDelete
  51. salam semua..saya pernah beberapa kali menghadiri kursus yg dianjurkan oleh beliau.bg sy dan sy percaya ribuan peserta yg hadir mengambil pandangan dan pendapat beliau utk dinilai yg mana yg boleh kami praktikkan diluar kelas dan dalam dunia perniagaan.bg sy sendiri ada beberapa kaedah mktg yg diajar sy ambil dan amalkan.sales sy meningkat serta merta dan staff seliaan sy jugak berubah semenjak sy tahu meletakkan posisi mereka sesuai dgn potensi yg mereka ada. jd bg sy hal peribadi beliau tidak ada sesiapa pun yg tahu melainkan empunya bdn dan bekas isterinya. lgpun pe
    milik blog ini pun ada ckp menyatakan yg dia terkejut mengetahui yg azizan osman adalah suami kpd srpupunya.klu betul mereka rapat xkanlah dah beranak pinak sepupu dia tu suaminya pun xkenal. jd sebarang cerita ini boleh disangkal.

    ReplyDelete
  52. ok...baru je blk dr seminar DAO tadi. pada saya camni lah,elmu yg baik dn bole di ambil dr pengajaran beliau kita sendiri bole tentukan samada bole diguna pakai atau tidak. sekiranya pada kita elmu yg di ajar itu syirik, maka tinggalkan sahaja. maknanya di sini ~ yg mana baik bole kita ambil, yg buruk kita tinggalkan...slmt bjya wahai shabat ku sekalian....

    ReplyDelete
  53. dari zaman kita sekolah tadika dulu sampai masuk universiti brapa orng kita menuntut dengan cikgu kita,,,brapa orang cikgu n pensyarah kita yang bercerai...kaki pempuan..kakii jantan....kaki judi...dera bini...derhaka suami...tapi kita tetap pandai dan menjadi mnusia berguna,mcm korang2 yang pandai komen n guna komputer niiii....betoitak...????

    ReplyDelete
  54. Pada pandangan saya, dr azizan osman ialah seorang obesiti.

    ReplyDelete
  55. Cermin la diri 2... sebagai org islam, kita wajib menutup aurat kakakyang budiman... yg penting kita jangan buka aib org, nanti allah bukak aib diri kita balik...

    ReplyDelete
  56. setuju dgn anoy kat dec 18..

    ReplyDelete
  57. Buat penyokong fanatik/peminat tegar/staf DrAO:
    Saya ucapkan selamat maju jaya 2013 lebih-lebih lagi dalam mengumpul harta kekayaan dari 'mangsa-mangsa' yang tak sedar2 diri lagi.

    Kepada 'kaki Bonkar' dan bekas rakan/sedara mara DrAO yang kini menjadi musuhnya:
    Bongkarlah segala kemunafikan DrAO (jika ada)dan sila beri penerangan yang sejelas2nya supaya tidak ramai yang menjadi mangsanya.Kaya...menjadi jutawan dengan cara yang tidak betul.

    ReplyDelete
  58. salam.mmg akhir zaman nabi dah kata ramai iblis bertopeng manusia n kealiman... penipu yg menggunakan mcm2 dalil utk kaya bertuhan duit tanpa org ramai sedar sbb lalai pd allah...besar kan diri. syirik kan Allah tapi siang malam memperalat kan allah, islam,ugama sbb zaman ni ramai org yg mudah mengikut mereka yg syirik n sesat tu juga org2 yg bertuhan kan duit yg juga syirik n sesat? allah telek hati? manusia akhir zaman telek belek zahir..telek luaran. taksub melulu..sbb mata n hati dah syirik penuh dgn tuhan duit yg di besarkan..tanpa sedar dalam hati Bertuhan kan azizan si penipu...kau sedara madiha, aku partner bisnes lama dia yg dia tipu..tu lah bila ikhlas di hati dah lenyap...hati penuh dgn tamak..gila nak kaya..x peduli berkat ke x?

    ReplyDelete
  59. salam. betoi.aku setuju..ramai manusia dah x kesah, sbb nak kaya..tamak.."Menghalal kan Cara" dia sanggup putar belit benda yg nabi x buat pun dia berani buat,,konon nya moden?, Metafizik, Beli Dogtor, pd hal sah2 dia menipu tapi hanya sbb ramai manusia akhir zaman tamak nak kaya apa pun dia snggup buat, demi tuhan rumah, tuhan duit, tuhan kereta, tuhan bangga diri, tuhan riak,,,dah tipu org bangga pulak tu,,,makan duit haram atas kebodohan org ramai ,tu nama nya ambil kesempatan...sembah manusia, taksub tu semua syirik...mintak pd allah x nak, pd hal allah tu yg maha kaya?
    Ops satu lagi betoi gak..sbb ramai org sumber duit x berkat ler bodoh gi hantar duit pd si penipu tuh..Benda muhammad x buat ko gi buat, lepas tu selitkan sikit selawat, baca doa pun org dah tertarik kan?haha..

    ReplyDelete
  60. Baru balik seminar beliau BERANI 2013 di Kuantan siang tadi. (FOC ) so far ok. Mahal giler gak fees nak ke bengkel2 dia. memang kayo la kalo camtu. hal peribadi-xcampur. amik je yang baik2. kalu yang buruk2 tu toksah kata AO, MFK ke, UAI ke, MI ke, let go jer. jadilah insan yang pandai menilai. :)

    ReplyDelete
  61. Ada berapa entah ribu, ratus ribu atau juta manusia yang lahir pada hari yang sama. Nasib mereka, kerekter , perangai semua sama kah?

    Kembar iras pun ramai yang berbeza nasib dan kerekter inikan manusia yang lain.

    Sesuatu ilmu, kalau benar, akan boleh kita jejak siapa yang memulakan nya walau asal ilmu berkenaan sudah beribu tahun. Sebab itu kita tahu siapa yang came up dengan theorem Pyhtagoras, siapa yang mengajar tentang Newton's Laws of Motion, siapa yang melahirkan teori relativiti dsb.

    Cuba tanya orang-orang yang taksub tentang so called 'ilmu tarikh lahir' - mereka akan katakan 'ilmu' ini adalah hasil kajian entah berapa kurun oleh siapa yang mereka sendiri tidak tahu.

    Pada aku senang saja, kalau tidak tahu mana asal 'ilmu' tu, datangnya dari syaitan.

    Ada yang mengajar kunun-kunun tukar no. telefon hidup lebih tenang. Memang lah lebih tenang sebab creditor dah berhenti tuntung hutang..

    Kawan aku sendiri terjerumus jadi pengikut diorang ni. Tukar no. telefon berkali-kali kunun-kunun kalau no. tak serasi mereka boleh rasa.

    Yang sedihnya bangsa aku belajar, 'ilmu rahsia tarikh lahir'. Kalau betul nak belajar pasal nombor baca lah tentang ilmu matematik yang sebenar. Dalamilah ilmu matemetik seperti kalkulus, trigonometri, differential equation, linear programming, Fourier Series, Laplace transform.. Ini semua banyak manafaat yang kita boleh dapat.

    Fikirlah, si mamat tu caj duit kunun-kunun nak berkongsi ilmu. Ada seorang yang pernah hadir kursus dia, mamat tu sengaja 'hang' kan dia punya sessi, lepas tu beritau yang ilmu selanjutnya akan dibuat dalam sessi akan datang. Kena bayar RM13K tapi kalau sign masa tu jugak, cuma perlu bayar RM5K. Berpusu-pusu manusia dungu register kunun untung sebab dapat diskaun.

    Kepada siapa yang taksub sangat, rujuklah pada ulama. dalam youtube dah ramai beri pandangan- Dr MAZA, Azhar Idrus, Ustaz Abdul Basit dll.

    ReplyDelete
  62. perghhh dah 4tahun entry nih bila aku kira dgn jari.masih hangat..!!apapun ambil ja yg baik.yang mana tak baik jgn ambil..WAN WD

    ReplyDelete
  63. Hanya Allah lbh mengetahui sgalanya,,,kite sbgai manusia selaluny memang akn menangkn org y kt knl,,sdngkn kt x tau mslh di sblik ny,,,lg 1 just thnk +ve,,mgkn jdoh dy xpnjng dgn 1st wife 2,,n kte x tau kalu2 ex wife dy y membuat cerite y dy dicerai krn t,lhr 2 kn?who knw rite??stop to judge,,hal rumah tangga ni bukan mudah k,,, salam

    ReplyDelete
  64. Please open up your mind. This is beyond MLM and Affiliate Marketing. People are getting smarter and smarter. They are always hidden agenda in every seminar. Maybe it is a good strategy.

    ReplyDelete
  65. nak mintak dr azizan ni gi motivate our national soccer team...mintak2 boleh jadi world champ...tak pun suruh je dia motivate diri sendiri, biar jadi fit...nampak cam tak fit je....

    ReplyDelete
  66. INI SEMUA POYO.......

    BACALAH ARTIKEL DI BAWAH INI WAHAI PENGIKUT FANATIK DR AZIZAN OSMAN

    http://mdthamim.blogspot.com/2012/01/amalan-tilik-nasib-amalan-syaitan-haram.html

    ReplyDelete
  67. Hazrin TaibMarch 17, 2013 at 2:35 PM

    INI SEMUA POYO.......

    BACALAH ARTIKEL DI BAWAH INI WAHAI PENGIKUT FANATIK DR AZIZAN OSMAN

    http://mdthamim.blogspot.com/2012/01/amalan-tilik-nasib-amalan-syaitan-haram.html
    Antara nya:
    Dalil-dalil Bahawa Menilik Nasib adalah Haram dan Merupakan Dosa Besar
    Sabda Rasulullah (s.a.w.) yang bermaksud: Bukan dari golongan kami sesiapa yang merasa hina atau meminta diramalkan kesialannya atau merenung nasib atau minta ditenungkan atau mensihirkan atau meminta disihirkan.
    (Dikeluarkan oleh at-Tabrani di dalam Mu'jam al-Kabir: 14770.

    Dalam hadis yang lain Rasulullah (s.a.w) bersabda yang bermaksud:
    Barangsiapa mendatangi tukang ramal atau dukun lalu dia membenarkan apa-apa yang dikatakan maka sungguh dia telah kafir terhadap apa yang telah diturunkan kepada Muhammad.
    (Dikeluarkan oleh Imam Ahmad di dalam Musnadnya: 9532).


    Sabda Rasulullah (s.a.w.) yang bermaksud::
    Barangsiapa yang mengambil sebahagian daripada ilmu bintang (nujum) maka sesungguhnya dia telah menambil sebahgian daripada sihir. Setiap kali bertambah ilmu bintangnya maka bertambah pula ilmu sihirnya.
    (Dikeluarkan Abu Daud:3950; Ibn Majah: 3726)

    Sabda Rasulullah (s.a.w.) yang bermaksud:
    Sesiapa yang mengunjungi orang yang mendakwa mengetahui ilmu ghaib dan bertanya kepada dia sesuatu maka tidak diterima solatnya selama empat puluh malam.
    (Sahih Muslim: 2230)

    ReplyDelete
  68. Menjauhi Tilik Nasib Akan Membawa Kepada Kejayaan dan Kecemerlangan

    Allah sudah memberi penegasan yang nyata melalui Surah al-Maidah: ayat 90 tersebut bahawa orang yang meninggalkan dan menjauhi amalan tilik nasib dan amalan-amalan syaitan yang lain akan menjadi orang orang yang berjaya.

    Tapi, ramai di kalangan masyarakat muslim lebih percaya kepada tukang tilik berbanding dengan janji yang telah Allah nyatakan di dalam ayat ini. Mereka percaya bahawa rahsia yang diberikan oleh tukang tilik dalam surat khabar atau dalam program motivasi lebih meyakinkan dari perkara nyata yang tidak rahsia yang dinyatakan di dalam al-Quran.

    Tukang tilik dengan pelbagai helah dan kejahilannya mengatakan bahawa tujuan mereka adalah supaya manusia kembali kepada Allah walaupuan pada hakikatnya cara dan pendekatan yang digunakan adalah salah. Mereka juga menggunakan helah bahawa rahsia tarikh lahir tidak sama dengan horoskop orang Yunani. Tarikh lahir mereka berdasarkan kajian sedangkan horoskop berdasarkan tilikan bintang. Adakah mereka tidak mengetahui bahawa horoskop itu sendiri bertujuan sebagai panduan kepada tarikh lahir manusia sebagaimana yang diamalkan oleh penyembah-penyembah dewa beragama pagan pada zaman Yunani kuno? Mereka mengatakan lagi bahawa mereka berdasarkan kajian yang telah terbukti benar. Maka jawaplah kepada mereka bahawa bukan kerana benar atau salah yang menjadi persoalan di sini. Tilik Nasib itu adalah berkenaan cara dan kaedah yang kamu gunakan untuk mengetahui benar dan salah. Rasionalnya, cara itulah yang diharamkan dan dianggap sebagai antara dosa besar di sisi Islam. Ada pula golongan yang membawa idea baru melihat tarikh lahir ikut bulan Hijriah, jadi ia adalah satu bentuk horoskop yang Islamik tidak seperti zodiak Yunani. Hanya orang yang jahil sahaja akan berkata demikian...

    Kesimpulannya, manusia hendaklah bergantung kepada Allah semata-mata. Tinggalkan amalan tilik nasib, nescaya anda akan menjadi orang yang cemerlang, gemilang, dan terbilang sebagaimana yang dijanjikan oleh Allah.

    ReplyDelete
  69. Well.Aku pun xpercaya ilmu tilik nasib.Btw by chance, aku pg seminar free berani berniaga kat gambang td.so far bg aku xde masalah dlm penyampaian dia,dan alhamdulillah ada beberapa ilmu yg dia share yg bg aku bermanfaat utk org yg dtg td.

    Berpegang kpd 'buang yg keruh,ambil yang jernih'.Dia bukan maksum. Pasti ada dosa. Sama jugak kita. Tapi kita pun tak tau kot2 dia dah bertaubat. Kalau menunggu org yg perfect mengajar kita,sampai mati la kita tercongok mcm tu.

    Even dari pencurik pon kita boleh belajar.Belajar apa?Belajar mcm mana dia mencurik,supaya kita boleh awasi diri kita,kemaskan apa yg patut supaya kita tak jadi mangsa

    As a conclusion,mana ilmu yang baik,ambil.Yang tak baik,korang pun tau apa nak buat.Semua dah besar panjang.

    ReplyDelete
  70. ntah ntah ade dari komen-komen ni dari dr azizan sendiri
    ekekeke~

    ReplyDelete
  71. Setiap manuasia ada kelemahan.Tidak semuanya perfect.
    Dalam bab mencari ilmu, tidak salah jika hadiri seminar percuma tu untuk melihat sejauh mana kebenarannya. Lihatlah dengan mata kepala sendiri. Bukan mempercayai bulat-bulat setiap khabar-khabar angin.Cari jawapannya sendiri.lepas tu, pandai-pandailah buat andaian.Itu barulah bijak menilai namanya.

    Bagi saya yg telah mengikuti seminar2 beliau..ok je.Malah beliau banyak mengajar tentang pelbagai teknik marketing yg ramai usahawan tidak tahu, pelbagai strategi bisnes dll.Pengisian kerohanian, merapatkan diri dgn Allah dan sebagainya.Banyak yg dikongsikan adalah ilmu yg bermanfaat yg kadang2 tak jumpa dalam buku.Sungguh hebat & terbaik.

    Jika anda tak percaya sila hadiri seminar percuma berikut seluruh Malaysia utk sepanjang Jun 2013:

    www.HidupLuarBiasa.com

    atau utk sebarang seminar sila lihat :
    https://www.facebook.com/AlumniDrAzizan

    Sempena 16 Mei 2013 ini saya ingin ucapkan SELAMAT HARI GURU kepada semua guru2 di Malaysia dan teristimewa kepada GURU/MENTOR MARKETING terbaik di ASIA.

    Mengkaji itu lebih baik dari mempercayai bulat2 khabar-khabar angin.Berubahlah wahai anak bangsaku.
    Kejarlah ilmu.Jika yg baik, ambil.Jika yg buruk , tinggalkan.Anda lebih bijak menilai.
    Usahlah kita bertelagah lagi sesama kita.
    "SELAMAT HARI GURU" kepada semua guru, pensyarah, motivator,mentor & seangkatan dgnnya..

    ReplyDelete
  72. Alhamdulillah...banyak betul insan bernama Dr Azizan mendapat pahala disbbkan kenyataan2 di atas...aku xsanggup baca habes...smua berunsur negatif...nasihat aku..baik semua berfikiran positif.bila positif hidup pun bahagia...fikir2kan la..huhuu

    ReplyDelete
  73. Assalamualaikum... Saya ingin berkongsi pengalaman menghadiri kursus DAO. Setakat ini saya sudah menghadiri 2 kursus beliau di Shah Alam dan di Cheras utk menilai bagus atau tidak content yg diberikan. Kalau saya setakat pergi satu saja, nanti org kata saya berat sebelah dalam memberi penilaian saya.

    Ringkasnya saya tidak akan pergi lagi dan saya akan larang keluarga saya mengikuti DAO.

    Mengapa? Saya pekerja swasta di tahap Senior/Top Management yang hanya bekerja dgn top companies di Malaysia. Kursus seperti ini diberikan oleh trainers di Malaysia dan S'pore sudah lama dan harga nya jauh lebih murah (sangat jauh) dari DOA. Tetapi kerana ramai yang tidak pernah expose training macam ni, bila masuk kursus DOA cepat rasa teruja. Tetapi perlu anda tahu satu perkara, kursus yang diajar DAO sebenarnya hanya mengambil 1 hari sahaja sbb saya pernah menghadiri seminar dgn content yang sama bersama ahli-ahli corporate pada tahun 2002. Dan seminar yang sama diberikan melalui agensi2 kerajaan utk membimbing usahawan2 kecil dan sederhana secara percuma.

    Yang saya rasa kasihan sangat ialah apabila orang2 melayu di gula-gula kan dengan kejayaan dan kekayaan. Ini saya istigfar panjang.

    Kalau saya ada 3,500 penuntut yang mengikuti saya, adakah mustahil saya boleh mendapat 10 penuntut berjaya dengan hanya menyuruh mereka buat 30 banner, tukar business card dll? 10 orang ini pula akan saya angkat sebagai duta utk promosi saya (orang melayu mana tahan dipuji!) Dapat melompat dan menari dengan DAO masing2 jadi gila. Yang pakai sarban pun sama. Apa tak bolah mulakan majlis dengan bacaan doa? Adakah itu kurang mulia?

    Fikir lah.

    Penipuan ini jelas pada saya. DAO ada mengatakan dia dijemput utk bercakap di Harvard hujung tahun ini. Saya check dengan rakan di sana, it is not even an official event from Harvard, merely an invitation by the student body (Malaysia's chapter) for him to give a talk among that group. Tapi dia punya over sell kat audience as though dia dijemput macam Steve Jobs or Bill Gates or Warren Buffet for that matter to give a speech. Excuse me, a doctorate from bogus university does not count.

    Lagi satu, hal solat Jumaat. Dah tahu orang nak pergi solat dan masjid bukan dekat, dia hanya lepaskan pengikut kursus hampir jam 1.00 (by that time I already left knowing how bad the traffic over there was). Pengikut kursus yang tak dapat pergi solat jumaat (especially outstation folks) complaint thru the staff, facebook, etc. DAO boleh diri atas pentas hentam orang2 yang komplain pasal solat jumaat. Padahal dia suruh orang be positive, ni dia pi bagi negative thoughts to the audience, nak discourage people to complain. Ni classic case of not wanting bad publicity to affect his business.

    Dia juga influence audience utk beli saham syarikat yang mana dia ada kepentingan dengan janji hujung tahun harga akan naik dan beliau ada projek bernilai RM 1.06 B.

    Dia tambah lagi "Islamic" values sepanjang kursus tapi sebenarnya a diversion tactic sebab nak orang taksub dengan ajaran beliau. Unfortunately he has me among the audience and I smell dead rats from the beginning.

    Banyak lagi perkara2 yg berlaku sepanjang dua kursus tersebut yang orang lain lepas pandang. Tetapi bagi orang lama yang berpengalaman macam saya, benda2 ini saya nampak.

    Jangan lah tertipu dengan orang2 seperti DAO yang terus-menerus berlindung di sebalik nama Islam untuk membersihkan kekotoron yang beliau lakukan. InsyaAllah dalam masa yang terdekat, Allah akan tunjukkan kebenaran sebenar bila lagi ramai orang nampak penipuan sebegini. Kalau masih ada yang tidur, bangun lah. Cari lah ilmu dengan redha Allah.

    BTW Saya sangat positif masa saya pergi kursus di Shah Alam. Tapi masa saya dalam dewan hari pertama tu, terdetik hati ini berkata "Aku kena tipu". Tapi saya stay on takut2 saya salah anggap. Dan saya hadiri kursus di Cheras utk change my believe, tapi Allah tetap berikan hidayah utk melihat apa yang orang lain tidak nampak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualikum warahmatullah Hiwabaokattuh
      Bismillahirohmanirohim

      Sya telah attend IMKK kat Berjaya Times Square baru2 ini..itupun atas desakkan kakak sya,bagi sya kekayaan dan kejayaan hanya datangnya dari Allah SWT hanya dengan izinnya..Tetapi ikhtiar kita sudah semestinya rezeki tak dtg bergolek dan duit xkan jatuh dari langit..

      Jadi saya musabahkan diri sya xsalah kalau sya menimbah ilmu itu sahaja..
      Pada mulanya terdetik dalam hati sya Masyaallah ramainya hamba Allah di program ni...Program yg dikenakan bayaran untuk mengejar Kekayaan n Kejayaan Di Dunia sangat ramai..Nazubillah..
      Sya masih lagi positif untuk menjaga hati kakak sya.

      1st impression sya adalah Muqadimmah program ni yg bermula dgn senaman (seakan tarian bagi sya) dgn bercirikan unsur barat.Tak salah rasanya bersenam ni,sedangkn Rasulullah pun bersenam juga.Tetapi apasalahnya kita sebagai umat islam memperalunkan zikir berunsurkan memuji2 Allah swt dan Rasulnya...bukankah itu yg didahulukan?

      Itu persepsi sya sebagai hamba Allah,Sebabnya jikalau kita hendakkan sesuatu kejayaan dan kekayaan mulakan la dahulu dgn memuji Allah SWT yang maha Esa untuk mendapat BARAKAH dan IZINNYA..

      Ape yg sya nmpk dan dgr tiada la sebarang unsur syirik yg diperkatakan oleh hamba Allah ini.Apa yg baik boleh la kita terima sebagai ilmu dan manfaat kepada kita untuk kita gunakan sebagai tips utk perniagaan kita.Selama 1 jam hamba Allah ini berbicara sya dapat rasakan sebagai manusia kita tidak terlepas dari melakukan kesilapan,dosa dalam hidup kita.Sedangkan Nabi Adam As pun pernah melakukan kesilapan.Mungkin hamba Allah ini telah bertaubat dan balik ke pangkal jalan.ALLAHUALAM..

      Kita sebagai saudara sesama islam mendoakan yg terbaik untuk hamba allah itu balik ke pangkal jalan (jikalau dia menipu,syirik)..Bukan kita yg patut menilai seseorg manusia itu.Itu adalah kerja Allah Swt.

      Segala perihal tentang peribadi hamba Allah ini biarlah menjadi urusan Allah yg Esa.Daripada kita melontarkan kata2 yg kita sendiri tidak mengetahuinya.Allah Hu Akhbar..Dalam erti kata TAKSUB sya tidak merasakan sedemikian terplg pada minda masing2..Ape yg penting disini kita cume ambik yg mane baik drpd hamba Allah ini untuk kita memperolehi rezeki yg diberkati oleh Allah,hanya dengan izin Allah SWT...Kalau nak dikatakan untuk mendapat ilmu yg bermanfaat ke jalan Allah sudah semestinya tiada dikenakan apa2 pembayaran..jawapannya hanya ada pada hamba Allah ini..

      Allah SWT telah mengkurniakan kita sebagai manusia sifat yg cukup sempurna.Masyaallah..Jd nilai la yg mana baik dan tidak..Lontaran perkataan perlu dijaga wahai hamba Allah sekalian kerana ianya umpama suatu Doa dan adalah amat Allah SWT murka dan pandang hina kepada kita mengaibkan seseorg hamba yg lain walaupun seburuk mana peribadi kelakuan hamba itu.Kerana apa yg diungkapkan adalah sama seperti ungkapan untuk diri kita.Tak usahlah kita berdebik dgn benda yg kita sendiri tidak mengetahui kebenarnya..allahualam..

      Segala pahala kebaikkan yg telah saudara sekalian lakukn tidak semena2 diperolehi dgn senang kepada org yg diaibkan..lagi banyak keburukkan dilemparkan lagi banyak pahala yg diperolehi..jadi dgn itu doakan yg terbaik untuk hamba Allah itu.Amin

      Sya sebagai Mujahidah yg serba kekurangan ingin mengatakan segala yg berlaku adalah dgn izin ALLAH SWT..pastinya kebenaran akan terungkai jua pabila seorg manusia melakukan kesalahan..itu adalah kerja Allah bukan kita.daripada kita mencemuh,menghina,menunding jari,bertelingkah,mengaibkan sama saja mcm zaman jahiliah dulu..ikut la sunnah rasulullah..Berdoalah kepada Allah supaya seseorg itu tidak jauh hanyut dibuai SYAITAN laknatullah..Ini keja kita...alhamdulillah

      Ambil yg baik utk dijadikan nota yg xbaik serahkan pada Allah...Allah Hu Akhbar.pastinya sya akan berdoa pada Allah SWT untuk mengetahui dgn sendiri apa yg dimaksudkan penipu oleh semua sahabat sya diruangan ini..Insyaallah.

      Dgn izin Allah,kalau ada tersalah kata,terguris hati atau terkasar bahasa..sya minta maaf...Yg terbaik hanya dari ALLAH SWT,yg lemah lagi xberdaya dtgnya dari sya...

      Delete
  74. Dr Azizan ni mmg penipu..hasil penipuannya ramai org melayu berjaya dan jadi Jutawan..klu sapa yg tak suka dan benci kat dia tak yah la pergi seminar tipu dia tu..kan jadi kaya dan jutawan palk..hehhe

    ReplyDelete
  75. kesiann.

    free jer dr azizan dapat pahala. :)

    siapa yang nak berjaya tu, akan bertindak untuk mencapai apa yang mereka nak. sebab tu dyorang berjaya.

    siapa yang perg kursus dao, tapi tak berusaha pun tak gune juge. yang penting kuasa bertindak tu. lepas tu, tak berjaya sbb tak bertindak. ting tong ting tong bising kata dao penipu. ish ish.

    KESIAN~~~

    ReplyDelete
  76. Semoga owner blog ni di ampunkan dosanya.. amin..

    ReplyDelete
  77. Bayangkan lah seorang yang warak dan menyuruh manusia kearah kebaikan, dalam masa yang sama meminum arak. Apakah bezanya meminum arak dengan menilik nasib? Fikir2 kanlah....

    ReplyDelete
  78. salam,

    just nak tanya, yang cakap menda nih tilik nasib tu - dah dengar atau belum perkara yang ditunjuk? atau just main komen lepas dengar orang cakap?

    saya pernah ikuti section yg rahsia tarikh lahir tu. menda tu tak sebut pun ramalan yg masa akan datang. tapi dia just tunjuk apa kebiasaan atau persamaan orang yg lahir pada tarikh tersebut dalam bentuk perangai atau potensi.

    katakan potensi anda sebagai seorang yg banyak idea. tapi kalau tak digunakan pun, sampai bila pun idea tu bermanfaat. unlock your potential. pastu gunakan bakat kita untuk mencapai impian. bukan dah tahu bakat kita, pastu duduk dan tunggu jadi kaya. it so wrong.

    tapi terpulanglah kepada semua. saya dulu pun beranggapan, gila lah kena bayar. tapi lepas masuk, rupanya ada banyak perkara yg kita terlepas pandang dalam hidup nih terutamanya hubungan dengan Allah dan juga ibu-bapa.

    DAO ingatkan perkara tersebut. Biasa lah kita, kengkadang kita dah tau macam amalan-amalan yang menarik / membuka pintu rezeki tapi kita tak buat pun. bila ada orang ingatkan, so barulah nak buat. at least ada gunanya DAO ni sebagai pengingat orang.

    buat yang tak suka atau benci DAO tu, teruskanlah. tapi ada baiknya masuk kelas dia dengar apa yang dia nak kata. lepas tu teruskanlah mengata dia gemuk ke.

    terpulang lah. kalau dah malas dan tak nak berubah, sampai bila pun tak kan KAYA dan BERJAYA

    sekian...

    ReplyDelete
  79. Rmai yg nk komen. Aku pn nk komen. Aku, kak, n mak dh g. Sbnarnye...ilmu marketing yg AO ajar ni fkir logik je.

    Bab tarikh lahir ni pula, kalau aku cari dan senaraikn org2 yg brjaya dlm dunia, n msukkn kdlm sstu tarikh, aku bleh tipu spe pn dgn cre tu. Itu contoh k.

    Kdua, pndai brkata2 mmg bleh pngaruh org. Aku pnh keja sbg promoter..dan aku brjaya mnarik planggan yg rmai mmbeli produk syarikat boss aku dgn hrga antara rm400 - rm 800. Yes...mmg aku kaya masa tu. Dgn mulut je. SECARA KESELURUHANNYA, spnjg aku jd juruckp tu, aku SENTIASA brfkir..." hm...org mlayu ku, mngapa xbrfkir? Mngapa korg prcya ckp aku? aku hnya pngaruh minda je. Zzzzappp dapat". Bila tiada ilmu kewarasan, mmg korg akn trtipu.

    Ini realiti. Tringt pd thun 70-80 an..syrikat wealth spt mlm, brmula di amerika. Rmai yg trtipu. Aku baca ni mse ting 4 5. Lpas tu, dtg pula kt mlysia..aku rmai trtipu smpi ke hr ni. Org kata.." lpas korek idung kanan dh hbis, prgi korek sblh kiri pula. " dan skrg motivasi kkyaan spt AO pula yg aku dh prgi. Aku trkjut, ini taktik yg digunapkai oleh org U.S. pd thun 80 dlu lg...cuma ubh skit je. Trus dlm hati aku kata hmm....hrp korg sume bc apa yg dh jd kt org di U.S. Sy bkn nk kata ini tipu..tp yg dikataln ilmu itu hnya fkir logik je. Mcm klu korg nk brniaga di psar mlm, korg kne tahu tmpt strategik, fkus org rmai nk bli apa dan tgk pd cara korg jual. Itu mmg ilmu..tp xkn la korg sebodoh sgt smpi xleh nk fkir bnda simple cmtu. Ha...so...dh fhm apa yg dikatakn ilmu tu? THINK WISELY.

    Mmg pnh juga trpksa aku bg kata mnis kpd plggn. Tp x ditunaikn spt yg djnjikn.

    Ssiapa yg bleh brfkir dgn waras...dia akn brjaya. Bkn krn pndidikn, tp krn kewarasan brfkir. Taktik yg digunapkai oleh AO..bg aku itu taktik lme drp luar sblm taktik itu brtapak di mlaysia. Di u.s dh brlaku...so ble ada rkyat mlysia trdedah dgn cara cre tu dan taktik tu tiada siapa tahu di mlysia, sy psti org itu akn mula lgkhnya. Psti akn ada kagum. Kmudia tksub. Sy ni dh byk join bisness yg mcm ni. Sy bleh nmpk org mne mudah trtipu, yg tiada ilmu or kewarasan brfkir, itulh target sy. 100% sy bleh tarik org tu utk join or bli produk sy. Krn kefasihn sy brkata kata..smbil mngangkat kkyaan org len. Itu cre sy prdayakn org. kisah benar sy. Dan pngakuan saya. Sy mnyesal dan xnk tipu org lg dgn kfasihn yg sy ada. Allah mngetahui.

    ReplyDelete
  80. 1. Lagu & Tarian "Bara Bara Bere Bere" tidak Islamik
    2. Percampuran lelaki & perempuan terutama bersesak-sesak memasuki dewan seminar.
    3. Yuran amat mahal; contohnya DVD Marketing & You dijual hampir seribu tetapi kandungan DVD tersebut hanya di Tahap Asas & Pertengahan sahaja. Harga RM298 memadai.
    4. Belajar ilmu mencari rezeki berpandukan cara Nabi SAW & juga sahabat Nabi SAW adalah lebih utama & diberkati
    5. Doakan En. Azizan Osman (tengah ambil PhD dari UKM) & jangan sebar luaskan keburukannya sebaliknya doakan untuk hidayah.

    ReplyDelete
  81. Setiap yg baik dtg dr Allah...dan yg buruk adalah dari diri sendiri....ingat....satu jari menunjuk ke arah org lain...ader 4 jari lagi menuding diri sendiri...dan segala yg buruk...ianya adalah khilaf kita sbg manusia...

    ReplyDelete
  82. My komen:
    1.Org cina yang kaya raya diorg tk pegi pun motivasi cmni...boleh je jd kaya. Apa yg pntg utk berjaya adalah guna otak dgn cara betul dn jgn mls.
    2. Org2 kaya di Malaysia cam lim goh tong,ananda krishnan takde pun nk bt motivasi cam AO bt. Diorg sibuk dgn business diorg. Mn sempat nk bt motivasi. Tak ke pelik ngn AO ni...ada plak ms bt motivasi.
    3. Bg aku AO ambik kesempatan dgn kelemahan org melayu yg sibuk nk kaya. Sbb tu la org melayu byk terlibat skim cpt kaya. Dia manipulate org melayu kt situ je. Last last AO yg kaya dari seminar camni.
    4. Tak pnh lg aku dgr dlm beribu ribu yg attend seminar AO dh jd jutawan. Come on....takkan sorang pun tkde ke masuk list top 10 terkaya di Malaysia...
    5. Kesimpulan : seminar ni menipu org melayu yg mudah teruja bila dgr 'kaya'. Yang kaya ialah org yg bg talk shj. Peserta msk angin kuar asap...
    6. Nk kaya kn ada strategy...nk menipu pun kn ada strategy.

    ReplyDelete
  83. Antara ajaran sesat - Money Magnet!

    http://laman-emjay.blogspot.com/2013/07/sah-dr-azizan-osman-bomoh-sesat.html

    ReplyDelete
  84. Nk komen juga...saya memang x berminat dengan ceramah azizan osman ni.. .. kesian mak angkat saya yang sanggup pinjam duit saya 1k untuk p kursus ni..dia dah taksub betol dengan ceramah azizan ni...nk nasihat pon x boleh dah..xbagi nanti merajuk pula.. dah banyak kali dia p..sama aja hasilnya... kalau diri sendiri xmau usaha..janganla nak harapkan keajaipan..

    ReplyDelete
  85. Soalan: Dr Asri, sekarang ada banyak ceramah atau kursus untuk menyingkap rahsia tarikh lahir. Ada rakan-rakan saya menyertainya dan mula mempercayai nasib masa depan mereka menerusi tarikh lahir. Kononnya, tarikh lahir menentukan kemampuan dirinya, masa depannya dan lain-lain. Apa yang dipilih pun mesti berdasarkan tarikh lahir. Adakah ini dizinkan oleh Islam?

    Jawapan Dr MAZA:

    (g cek sini mufti nak bagi dalil)

    http://drmaza.com/home/?p=1135

    ReplyDelete

 

Made by Lena