Monday, September 28, 2009

Adeline CEDERA!!!!!!!!!!!!!!!!


Habis segala plan nak beraya Sabtu, 26th ngan Ahad, 27th yang lepas terpaksa di tunda dan dikensel sebab Adeline CEDERA!!!!!!!!!.....

Kesian si kecik tuh.... koyak kulit bawah paha dia.... adeehhhhh!!! aku tengok pun ngeri!!!.... aku tau mesti pedih & sakit sangat.... merah jer kulit keliling yang terkoyak tuh....

Camner laaa boleh jadi cam gitu.... tu laaa.. Adeline aktif sangat.... tersayat kulit kat tembok kat playground apartment aku tuh... boleh ker Amirul pi letak dia duduk atas barbeque pit... mmg laa tembok tuh kasar giler.... ish! ish! ish!.. plak tuh.. masa kejadian.. Joey x der kat umah... kereta pun x der... cam ner nak bwk pi klinik... nasib baik ada jiran askar yang baik hati buat dressing untuk Adeline.... panik jugak aku dibuatnya....

Tapi... how to break the news to Joey.... jadi satu beban kat aku.. psl anak kesayangan dia tuh!!!!!... so.. aku sms jer... x lama lepas tuh... tau2.. Joey dah sampai depan pintu rumah.... apa lagi... kena marah lah aku ngan Amirul.... sbb cuai!!!!!!!!!... whooaaaa!!!!!!!!!!!.. bingit sey!!!!!

Menangis terjerit2 Adeline masa aku salinkan diapers dia... sakit mama!!!... pedih hati aku dgr Adeline ckp macam tuh.... Tapi.. dlm pada sakit2 tuh... sibuk nak main basikal...boleh????...

Anyway.. Adeline mmg kuat!!!.. Dia kan Tun Fatimah....walaupun jalan terdengkut-dengkut... teringat masa lutut aku bengkak arituh..... aku jalan terdengkut2.. si Adeline pun ikut terdengkut2.... mengajuk aku ler tuh... akhirnya... sendiri pun jalan dengkut2... alahai anak!!!!!!

But... kecederaan Adeline buat dia slow down skit... kalau x.. x reti duduk diam.... tapi.... mengarah... tetap macam mem besar!!!!!!!!!!!!!!!!


Photobucket

Friday, September 25, 2009

Mengimbau Kenangan Aidil Fitri 2007 di Rumah Lama Mak

Aku... posing sakan kat meja kuih raya..... ini masa Aidil Fitri tahun 2007. Kat umah lama mak yg dah dirobohkan a few months ago... tahun 2007.. baju raya kita orang sedondon warna light blue....

Adeline & me... posing lagi.... :)

Adeline & Me lagi..... ekekekek

Ini... aku & Joey.... alaaa.. aku mcm malu-malu kucing plak eh... hihihihi... x der laaa.. masa snap photo nih.. depan aku tuh.. mak2 sedara dgn cousin2 aku sibuk mengusik sakan.... tu yg nak tergelak jer tuh

Ini... family photo.... Aidil Fitri 2007..... Mak dengan 3 org anak2 with respective family...
lagi 2 org anak... sorang kat Manchester UK.... sorang lagi.. tahun 2007... raya kat Perak!!
Tahun nih punya famili photo pun... the same muka.. coz Fiza... still in Manchester and Nizam a.k.a. Laduk.... raya kat Perak lagi.... ekekeke... Raya tahun 2008 x der family photo.... napa ek???.. coz tahun lepas family aku sedondon warna merah hati.... herrrmmmm

This is Adeline when she just turned 1 year.... nasib baik dpt jumpa baju kurung sedondon dan sepesen dgn baju kurung aku masa tuh... beli last minute... a day before raya aku beli baju dia nih... nasib baik ada size!!!




Photobucket

25th September...My Wedding Anniversary

Today.... Friday, 25th September.... Wedding Anniversary aku.. yang ke berapa...hihihi.. x yah tau ler... x penting pun...janji aku bahagia..

Anyway.... x der plan nak buat apa-apa pun coz mood raya masih menebal.... lagipun... ari nih aku keje. Except Joey.. he is at home.. tgh x sihat... sakit gigi.... alaaa... cian nyer...ekekekek...

Tadi aku call dia... suara lemah jer.... so aku suruh dia mkn ubat and tido jer laaa.... ingatkan nak ajak Joey pi dating malam nih... tapi... dah keadaan dia mcm tuh.... rasanya... mcm x der peluang kot.... tapi.. tgk lah nanti....

Apapun... aku bersyukur kerana punya suami, teman hidup serta kekasih yang sgt memahami jiwa aku.... I LOVE YOU JOEY!!!!!!!!!!!!!!!!

Inilah gambar lama.. hari pernikahan aku.... gambar blurrrr...ekekekek
Upacara sarung cincin.... :)
Dah dapat cincin.. apalagi... cium ler tangan sang suami yek???...ekekekek..
Upacara membaca apa ntah.... penuh kanda dinda.... tapi mmg menusuk kalbu ler.... huhuhuhu

Photobucket

Thursday, September 24, 2009

Hari Raya At My Mum's New House!!!

Ari tuh.. sebelum raya.. Mak aku ada buat kenduri masuk rumah baru sekaligus majlis berbuka puasa... masa tuh aku x sempat nak snap pic umah baru tuh... tapi.. balik raya ari tuh.. aku snap ler apa yg patut....

So.. inilah umah baru mak aku tuh..... especially untuk tatapan adik aku yg kat Manchester, UK tuh.... Fiza.... if you are reading... umah mak dah siap and these are the pictures.....



This is the main entrance umah mak aku..... masa aku balik kenduri... railing depan pintu tuh belum pasang..... now dah ada railing plak kat situ... ok gak.. leh bergayut ker hapa ker kat situ... ekekekek.....


Melangkah masuk ke dalam rumah....


Melangkah lagi.....


Dining area..... and part of the living area....


Hah!!! tuh.. nampak tak my beloved hubby & my Uncle.... tgh borak2 kat living area.... Ada nampak itu ayat kat dinding tuh..... itu ayat kursi... carved in wood... itu.. aku hadiahkan untuk mak aku for house warming.... bangga aku mak letak tengah2 rumah.... masa raya tuh... ada aunty aku tanya.. cantik ayat nih.... beli mana... dia tanya mak aku... mak jawab.. Anis yang bagi... aunty aku kata.. whoooaaa... mesti mahal nih sbb cantik sgt!!!....huhuhuhu... kembang semangkuk aku!!!!!... berapa jam baru kuncup....muahahahahahah


Seterusnya melangkah ke ruang famili... ruang menonton dan bergolek2...ekekekeke.... Ada nampak itu bar stool???.... hah!!! umah aku pun x der tau!!!!!...hahahahah.. yg bergolek tuh semua cousin2 aku... lepak lepas beraya dari umah ke umah....


Ruangan famili & utk menonton.... yg tgh syiok mengadap TV tuh.... cousin2 aku.....


Ini.. ruangan dry kitchen mak aku.... yang terus lagi tuh.. wet kitchen..... lapang sey.. boleh main kejar2 dlm rumah!!!!!!

This is another entrance.... sebelah tepi.... dekat dgn ruangan menonton.... sbb.. mmg jadi habit.... kalau x der special occassion mcm raya ker hapa ker... main entrance selalunya depa tutup... so guna second entrance mcm nih...... ini akan jadi laluan harian keluar masuk....


Jeng! Jeng! Jeng!... Ini lah yang aku kata.. umah mak aku ..... ada bathtub.... aku pelik sgt.. siapa lah gamaknya yang nak berendam sakan..... oh.. yer... aku lupa nak snap picture shower screen semi round dlm master bedroom.... x sempat psl cousin ngan adik lelaki aku tgh syok tido dlm bilik tuh.... x kuasa nak kacau depa berdengkur.... akan diupdate bila ada masa terluang...kuang kuang kuang!!!


So.. Ini lah rumah kebanggaan mak aku.... beraya sakan mak tahun nih!!!!...rezeki mak....:)

Photobucket

Riang Ria Hari Raya Aidil Fitri


Konon-konon "vely loving kici aler".... ekekekek.... kat umah my SIL baru ler teringat nak berposing2 sakan.... hahahahah.. kat umah sendiri boleh x hingat!!!!... abis.. dah lambat nak mengadap MIL..... ekekekekek...
This year... sedondon warna hijau turquoise.... dah 2 tahun raya berturut2 aku promote songket... kena mintak allowance dari kementerian kesenian & kebudayaan nih....Dato' Rais Yatim eh.... apa pun.. baju raya aku.. Joey yang pilih.... aku ikut ajer.....

Amirul & Adeline... sedondon.... nasib baik kaler baju x sama dengan dinding!!!!!!!!!

My SIL & my BIL with their families.. dtg beraya and dinner kat umah aku.. on 1st day of Syawal..... aku dari umah mak kat kampung... bawak balik.. lepat loy & burasak.... makanan rasmi orang Bugis semasa Hari Raya..... lauk pulak aku amik sikit.. so x cukup.... ingatkan my MIL nak hantar lauk rendang.. nak top up lauk pauk aku... x sempat plak dah.... so.. alternative.... aku suruh Amirul lari pi kedai... beli kari dlm tin...hahahahahaha.... jadi isu babe!!!!.. BIL aku tuh Ops Manager kat Park Royal, KL... dengan pantas dia kata.."aku kenal kentang nih.. nih mesti kari dlm tin...." sioottttt jer!!!!...hahahahahah... so sekarang depa kalau nak usik aku ckp.. umah aku kelas sbb ada KARI VANTAGE!!!!!!.... muahahahahaha.. terkena aku di hari raya!!!!
Joey tengah melayan adik2 & his SIL & BIL makan... sessi kutuk mengutuk KARI VANTAGE aku dgn Cocktail Nenas yg dicatu nenas nya.... hahahahahah.. siooottt!!! kena lagi aku..... SIL aku ckp... mmg adat org ada-ada... Nenas kuib dlm gelas mesti 3 ketul ajer.. x leh lebih.... hahahahahah..... mcm nak perut kitorang gelak sakan masa dinner tuh..... apa pun... it was fun having them over to our house.... mcm nak pecah rumah dibuatnya!!!!!!!!!!
Pasangan baju biru tuh.... my BIL.... Ungku Raad Azerai & wife, Yg baju ijo... laki SIL aku.... namanya Jaafar... wife nama Ungku Natasha, yang baju merah tuh.... SIL aku... Ungku Putri (Alice) & hubby... ALice tgh sarat mengandung.. tunggu hari jer tuh....
After dinner session.... borak sakan...... semua dah kenyang..... so sessi makan kuih plak laaa... sambil mengumpat anyam ketupat.... hahahahaha....
Hari Raya tahun ini... seronok!!! coz dapat kumpulkan adik-beradik Joey kat umah aku.. except for one.... Ungku Kalthum..... merajuk kot!!!

Photobucket


SELAMAT HARI RAYA......TAHUN 2009

Selamat Hari Raya semua!!!!!!!!!!!!...... ari nih dah raya yang ke-5... and aku dah naik keje pun.... huhuhuu.... letih laa duk rumah lelama.... pasal hubby aku si Joey tuh dok hayak aku ke sana ke mari.... penat sey!!!.. bersemangat raya betul laki aku tuh tahun nih!!!!...

Apa pun... raya nih mmg aku rasa extra meriah sikit laaa sebab... umah aku kaler merah tahun nih!!!!.. Red Chilli you!!!!

Joey & Amirul yang bertungkus lumus mengecat... hahahahah.. nasib baik aku injured dada.. kalau x.. mau dgn aku2 sekali kena jadi tukang cat.... hahahahahah.... nasib baik!!!!!.. aku tolong la kemas-kemas apa yg patut... tapi.. tukang bancuh cat.. tetap aku sbb.... depa berdua.. x reti nak bancuh cat...ekekekekek...depa x reti nak budget berapa banyak air nak campur... ish! ish! ish!.... almaklum.. pengalaman supervise project buat banglo dulu berguna juga utk aku nih... hahahahahah..
Apa pun.. aku puas hati sgt sbb hajat aku nak rumah aku kaler red chilli... akhirnya tercapai jugak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Adeline.... sibuk nak tolong "chat"... she pronounced the word cat tuh jadi "chat"... slang siotttt!!!... hahahahahaha... Anyway... dinding yang kaler brilliant white tuh.. x sampai seminggu raya... Adeline dah buat hasil seni dia yg teramat canggih sekali.... adehhhhh!!!!!... bingit!!!!!!!!!.. ntah bila dia dok lukis dinding tuh pun aku x tau..... tuh mesti bosan tahap gaban dah tuh.. cari pensil & coret2 dinding putih melepak aku tuh.... whoooaaaaaaaaaa!!!!!... nasib lah labu...... :(

Anyway... this is hasil penat lelah jerih perih Joey & Amirul.... untuk tontonan semua.... umah aku kecik ajer.... tapi aku sayang bangat!!!!!!!!!!!!!!

Inilah umah aku sebelum sessi transformasi.... ekekekek..... itu bantal.. psl tukang "chat" sudah penat lalu terlelap kat sofa mlm sebelumnya..... hahahhahaha


Jeng! jeng! jeng!.. selepas transformasi...... baru satu light effect guna tuh... baru floor lamp... jap.. tungguuuuuuu.............

Hah!!!! Tuh dia..... lampu raya udah ON!!!!!!.... tapi aku dah salah beli laaa... lampu raya tuh.... static.. bukan running light so x der lap lip lap lip.... mata aku jer yg terkelip-kelip psl salah beli... malas aku nak pi return tukar..... biar jer laaa... cantik jugak, kan??? kan??? kan???


Ini... dining area umah aku..... itu barang letak acah2 jer dulu... ekekekek... belum isi kuih pun psl tunggu kiriman kuih raya satu kotak dari mum-in-law aku...... hahahaha.. budget kuih sudah save!!!!!...... x yah ler aku beli kuih raya ini tahun.... aku cuma beli kerepek pisang tanduk jer kat ofis ari tuh... tuh pun.. setengah kilo dah abis kena rembat sebelum raya lagi....hahahahahah

Tapi.... aku rasa happy sangat coz... tahun nih umah aku berubah wajah sangat..... psl Joey melayan jer request aku untuk kaler merah tuh!!!!! I lurrrvvveeee it!!!!!!!!!!!!!

Photobucket

Tuesday, September 15, 2009

Adeline..... My Tun Fatimah!!!!

Tun Fatimah????..... hah! jgn x tau... Adeline sekarang nih we all panggil Tun Fatimah!!.. sbb masa balik kampung kenduri rumah baru my mum... dia dok main lagu Tun Fatimah.... cam nih lagu nya... Tun Fatimah basuh baju.. dia basuh pakai berus.. berus!... berus!... berus! berus! berus!....hahahahahahah.....

Ada sekali.. lagu Tun Fatimah tuh.. kata ketuk!.. ketuk!... ketuk!ketuk!ketuk!.... si Adeline pi lah ketuk kepala dia sendiri... wey!!!!.. apa daaa.. pi ketuk kepala sendiri...heheheheh

Tapi... melekat nama Tun Fatimah tuh utk Adeline.. so.. skrg Adeline adalah pahlawan gegirl perkasa bernama Tun Fatimah.. yang kuat mengaruk dan banyak angin satu badan....muahahahahahaha!!!!!



Photobucket

Monday, September 14, 2009

My Mum's Newly Built House

So.. seperti yang telah aku janjikan dengan Mak... aku pun balik ler kampung Sabtu lepas.. itupun.. after I did my spring cleaning.. kemas umah utk raya.... adehhh!! rasa patah pinggang patah riuk aku mengemas rumah... setahun punya kumpul daaa... hahahahaha.. apa pun... aku puas hati sebab umah bersih sgt especially guest room.... apa yang x guna aku humban keluar!!! ekekekek....

We all bertolak balik ke Pontian after Asar.... Joey tunjuk terror ikut jalan baru... ahhahahaha.. macam aku x tau jalan tuh.. cuma aku x pernah lalu jer... ceh.. sama jer... bila dah nak sampai Pontian.. aku plak tunjuk terror jalan short cut... wakakakaka.... Joey bengang jer psl dia ingat keluar dari jalan tuh terus jumpa MRSM... ada ker??.. jauh lagi sey itu MRSM.. hahahahah
Apapun.. we all sampai ngam2 orang baru berbuka... we all buka dlm kereta togok air botol...hahahaha... masuk umah.. x der salam.. x der hapa.. terus tuju dapur.. makan!!!!!!!!.. Joey & Amirul makan kat luar dgn kumpulan lelaki...

Ramainya org dtg umah mak aku nih... itu baru jemputan mulut jer tuh... hehehehe.. mcm aku x tau.. depa tuh berduyun2 datang kenduri psl nak tgk sangat umah baru mak aku..kan?kan?kan?....

Tapi kan.. jgn kata org yg dtg tuh.. aku nih pun.. ternganga jakun tgk umah mak aku yg tergedang besarrrr.... banyak jugak duit mak aku buat umah besar2 mcm tuh eh.... ish! ish! ish!...

Bilik ada 5... ada stor satu... bilik air 3.... ada dry kitchen... wet kitchen... laman belakang.. punya lah luas....herrmmm... living area.. penat Adeline lari golek2... hahahaha... another living area utk tgk TV punya.. pun besaqqq!!!.. errmmm... x takut ker Mak aku nak duduk umah besar nih sensorang????..

Yang kelakar lah jugak.. ada bathtub tuh... siapa lah gamaknya yg teringin sangat nak berendam ala2 blue hippo tuh eh....???? musykil! musykil!.. master bedroom.. ada shower screen... canggih! canggih!... hahahahaha.. apa pun.. a mixture of exotic traditional with modern contemporary..... mana x.. aku intai dlm bilik stor... ada 2 bar stool!!!!!!!.... ekekekekek... kalah umah aku cam gini!!!...

Tapi.. sbb busy tolong kat dapur lepas jemputan balik... aku terlupa nak snap2 bath tub.. shower screen.. and ruangan dalaman umah mak aku tuh... aku cuma ingat nak snap pic umah mak aku masa aku dlm kereta masa dah nak balik JB semula....huhuhuhu....

Apapun.. nanti raya nih.. aku snap photo umah tuh.. aku upload dlm ini blog.... kalau masih ingat.. photo rumah lama ada aku abadikan dlm blog nih... selak2 lah page belakang... masa tuh umah lama dlm proses nak dirobohkan.... huhuhuhu...

Actually, mlm tuh.. Mak suruh sgt we all spent the nite kat umah baru tuh.. but then.. we all x plan nak tido... so x bwk baju.. yg penting brg2 keperluan Adeline we all x bwk... so had to turn down the invitation... Joey pun mcm serba salah nak say no to Mak coz.. aku tau.. mak mcm kecik ati dgn Semah sbb.. attend kenduri adik ipar dia kat Muar walhal.. Mak tentu-tentunya buat Kenduri masuk umah baru.... apa pun..I am glad I was there jadi x der org ckp.. Mak buat kenduri rumah baru tapi x de sorang pun anak2 emak balik.... Aku ingatkan Semah kat KL... so.. ok lah.. faham lah jugak kalau x dpt balik.... tapi ini ada kat Muar.. at her in-law's... geram jugak aku nih.... grrrrr..... x patut lebih kan kenduri Muar tuh.... x patut!!
Laduk & Ayin.. aku pun faham laa.. depa semua kat KL... Fizah.. lagi lah jauh.. Manchester sana nun!!!!.... hahahah.. mau sempat idup balik ayam2 kenduri tuh kalau nak tunggu Fizah & family balik... insyaallah.. kawin Ayin nanti.. balik lah depa tuh.. rasmikan umah baru emak..... apapun.. CONGRATULATIONS TO EMAK FOR THE NEW HOUSE!!!!!.... sorry.. belum belikan apa2 utk rumah psl nak tau dulu... how is the house... dah tgk baru boleh plan nak belikan apa....heheheheh....
Tapi.. aku dah belikan emak 2 pasang tudung... dari Bandung, Indonesia tuh!!!!.. Looked like she loved it coz.. jam-jam tuh jugak pakai...heheheheh.. senang hati aku... takut Emak x suka ker hapa.... and also a Coach wallet for her....

Inilah gambar umah mak aku dari luar.....



















































Photobucket

Thursday, September 10, 2009

Kenduri Masuk Rumah Baru... Saturday, 12 September 2009

Tgh sibuk kerja kat ofis ari nih... my mum called. Mak suruh balik Sabtu nih sbb.. Kenduri Masuk Rumah Baru... yeayyy!!.. rumah emak yang baru dibina dah siap rupanya... aku x amik pot pun....huhuhuhu

Dalam ketawa.. mak aku tanya.. nak bawak balik apa Sabtu nih...???... aku yang bodoh alang.. tanya balik.. nak bawak balik makanan ker???...kuang3.... makanan??? mak aku tanya aku balik...hihihihi

Adehhhh!!!.. tepuk dahi aku nih... apalah aku nih bengap sangat... itu hint suruh bawak balik something for the new house!!!.. apa daaaa... bebal betul pick up aku nih...ekekekekek

So.. tengah dok fikir.. nak belikan apa untuk rumah baru mak aku nih!!!!!!!....herrmmmmm....


Photobucket

......Clinic Again

Last nite.... lepas berbuka... aku mintak Joey drive aku pi klinik... dada aku sakit sangat. Actually sebab ari tuh.. 2 days back dada aku terhentak... masa tuh x rasa sakit pun.. tapi dah 2 malam aku x boleh baring atau mengiring ke kiri... sure sakit sesangat sampai menjerit aku. Adeline sampai terkejut coz mama dia menjerit waktu nak tidur...

Huhuhuhu.. betul2 kat bawah breast bone aku.... tarik nafas pun sakit... waktu tukar gear during driving pun sakit... Kalau sentuh area tuh.. lagilah sakit.....aduhhh!! what is happening to me??..

So.. semlm jumpa Dr. Maria at Klinik Asia... she was so nice... she examined me... gave me berjenis2 ubat and also an ointment... suruh sapu kat tempat yg sakit tuh.... lepas mkn ubat mlm tadi before went to bed.... lega lah jugak.. senang sikit nak tido.... tapi today.. at the office... sebab puasa so x dapat nak makan ubat.. aku rasa seksa sangat... tapi tahan kan jer.. x sabar nak balik umah and telan ubat utk legakan sakit aku nih.....

Apapun.. Dr. Maria said.. if the pain persist.. datang balik jumpa dia.... so.. just wait and see laa.. whether the pain will subside.... herrmmmm


Photobucket

Friday, September 4, 2009

Adeline's 3rd Birthday

29th August ari tuh.. Adeline punya 3rd birthday.... since tahun nih birthday dia jatuh bulan puasa... so we all x buat any party for her..... but she still insisted that goodies bags for her friends.
Since 29th tuh ari Sabtu.. so adalah masa untuk aku pi cari toys dgn other goodies such as chocolates, sweets, jellies and etc.
Tahun nih... Adeline pilih Pooh the Bear utk goodies bags dia.. very colourful... warna kuning dgn gambar Pooh tgh tiup lilin birthday cake with friends... **lupa lak nak snap photo goodies bags tuh**
This year.. kengkawan Adeline dpt 2 toys in each goodies bags tuh... and lots of sweets... petang 29th tuh.. dlm kul 5.. Adeline turun from the apartment dgn pakai gown cantik with her Abang... utk distribute goodies bags tuh.... Aku siap pesan dgn Amirul... ckp kat depa.. tahun nih.. x der buat birthday party sbb bulan puasa... so cuma bagi itu lah....
Adeline happy sesangat....
Malam after berbuka.... around 8:30p.m.... aku, Joey & Amirul... we all nyanyikan birthday song utk Adeline yang dah excited sgt nak potong cake dia tuh....
Walaupun serba ringkas tahun nih... tapi cukup bermakna sebab Adeline dah cukup bijak untuk faham majlis hari jadi dia tuh....
Anyway... insyaallah.. panjang umur... for her 4th birthday... aku akan buat party untuk dia... kalau x kena bulan puasa lagi lah....

video


Photobucket
 

Made by Lena